Nyári vírus üti ki a pécsieket

Egyre többen panaszkodnak hasmenésre, hányásra, fejfájásra és lázra Pécsett. Sokan betegek, de az ÁNTSZ szerint járványról nincs szó.

hirdetés

Egyre növekszik a hasmenéses-hányásos vírusfertőzések száma Pécsett. A betegség lefolyása gyors: 3-4 napig tartanak a kellemetlen tünetek. A legnagyobb veszélyt a megfelelő folyadékpótlás hiányából eredő kiszáradás okozza.

Dr. Kiss Gabriella, a helyi ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője szerint járványról még nincs szó, azonban egyre többen tapasztalják a vírusfertőzés kellemetlen tüneteit.

– A legtöbbször nem derül ki, hogy mi okozta a fertőzést, mert nem végzik el a diagnózishoz szükséges célzott vizsgálatokat – mondta az osztályvezető. – Sokszor azért, mert mire a beteg orvoshoz jut, addigra már jobban van. Leszögezte, hogy egyelőre nem jelentettek kiemelkedően magas számú megbetegedést – mondta el lapunknak az ÁNTSZ munkatársa.

Nem sima hasfájás...
Nem sima hasfájás…

A nyári megbetegedések sokszor úgy történnek, hogy a páciens éjszaka rosszul lesz, többször hány, majd másnapra lázas lesz. Mindez pár napig tart, de az egész családon végigszaladhat a betegség, azonos tünetekkel.

Dr. Benkő Kónya Klára, pécsi háziorvos megerősítette, hogy a nyári meleg halmozódó, a tápcsatornát érintő megbetegedést okoz, hisz a kórokozók szeretik a meleget, illetve a könnyen romló élelmiszerek tartása ilyenkor különösen nagy kockázattal jár. Főleg a gyerekekre és az idősekre jelent veszélyt a fertőzés, mert ők könnyen kiszáradhatnak.

[note]


Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • Mossunk gyakran kezet, hisz a betegség cseppfertőzéssel terjed!
  • Kerüljük a gyorsan romló élelmiszereket, illetve ügyeljünk az ételek megfelelő hűtésére!
  • Törekedjünk a friss ételek fogyasztására!

Mi a teendő, ha már elkaptuk a fertőzést?

  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, ugyanis a hasmenéssel, hányással járó betegségek legnagyobb veszélye a kiszáradás!
  • Ne menjünk közösségbe, az otthonunkon belül is izoláljuk magunkat!
  • Fontos a megbetegedés alatti rendszeres fertőtlenítés, így a betegséget nem adjuk tovább.
  • Mindenképpen tegyünk látogatást háziorvosunknál, mert a hasmenés és hányás más egyéb betegség tünetei is lehetnek!
[/note]