Okosodjon: Aki akar, most ingyen tanulhat

Összesen 12 milliárd forintot költ hazánk és az unió az emberek nyelvi képzésére. Pécsről és Baranyából is ezreket érint majd a program. A jelentkezőknek a legtöbb iskola még a 2-5 százalékos önrészt is visszatéríti a sikeres kurzusok teljesítése után.

hirdetés

– A hátrányos helyzetű térségekben, így a Baranyában élők elsőbbséget élveznek a Tudásod a jövőd! programban, így nincs is maximalizálva a december elsejétől jelentkezők létszáma. Arra számítok, hogy a megyéből több ezren, vagy akár több mint tízezren jelentkeznek majd – mondta lapunknak Hargitai János megyei kormánymegbízott.

A program segítségével azok ülhetnek szinte ingyen iskolapadba, akik 18. életévüket betöltötték, informatikai és a nyelvi képzéseken kívánnak részt venni, nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonyuk, és nem vesznek igénybe más, azonos témájú európai uniós képzési támogatást.

Minden faluban toboroznak Hargitaiék…

– Gyakorlatilag mindenki érintett, aki jelenleg dolgozik vagy munkanélküli. Nekik fejenként 90 ezer forint erejéig, 2-5 százalékos önrész mellett nyújtjuk a képzéseket. A támogatást a képző intézmények kapják meg, amennyiben a kurzust a tanuló sikeresen elvégzi – magyarázza Hargitai.

Jelenleg a programban a képzőhelyek regisztrációja zajlik, míg a tanulni vágyók decembertől jelentkezhetnek a tanfolyamokra.

Több iskola már hirdeti is a képzéseket, egy részük pedig hajlandó „lenyelni” az önrészt is, azaz a tanulóknak a sikeres kurzuszárás – hangsúlyozandó, hogy nem elvárás a nyelvvizsga, legtöbb helyen egy, a nyelvi felkészültséghez illő záró teszt elvégzését írják csak elő – után visszatérítik a befizetést. Ez a hátrányos helyzetű térségekből érkezőknek egyébként 1800, másoknak, így a pécsieknek pedig 4500 forintot jelent majd.

– Minden településre kiküldtük a tájékoztatókat, mert azt szeretnénk, hogy a baranyaiak rástartoljanak a lehetőségre – így Hargitai, aki szerint soha nem volt még ilyen kedvező nyelvtanulási lehetőség az országban, így élni kellene vele.

A programról egyébként minden szükséges információ megtalálható a www.tudasodajovod.hu címen.

[frame]Kilencven óra…

A képzésben részt vevők maximálisan 100 forint/tanóra áron vehetnek részt a tanfolyamokon, azaz legalább kilencven nyelvórát kapnak az államtól és az uniótól ajándékba. Több pécsi nyelviskolánál is azt mondták, hogy ennyi idő alatt a nulláról el lehet jutni az alapszintig, míg az alapszintű tudással rendelkezők akár megpróbálkozhatnak a középfokú nyelvvizsgával is a kurzus végén. Igaz, ebben az esetben komoly otthoni gyakorlásra is szükség van. A számítógépes tanfolyamoknál az idő elegendő arra, hogy bárki otthonosan kezelje a legalapvetőbb programokat, a szövegszerkesztőt, a böngészőt, a Windows intézőt.[/frame]