Nyelvelni tanít az internet

Nincs pénzünk nyelvtanfolyamokra, de fűt a tudásvágy? Ha van okostelefonunk és internetelérésünk, akkor lényegében megoldódott a problémánk, hiszen ezek az alkalmazások vannak olyan jók, mint egy okleveles nyelvtanár.

hirdetés

Duolingo

A Duolingo jelenleg a világ legnépszerűbb oktatási alkalmazása. Androidos készülékre és iPhone-ra is letölthető, azt viszont sokan nem tudják, hogy a duolingo.com oldalon is használhatjuk. A szép benne az, hogy sokkal inkább hasonlít játékra, mint oktatóprogramra. A nyelvtanulók három élettel kezdik a szinteket, nyelvi feladatokat oldanak meg (verbális és írott módon), kommentelhetik azokat, sőt versenyezhetnek is, hiszen az alkalmazás összeköthető a Facebook-fiókokkal. A módszer pedig igen hatékonynak bizonyul, hiszen egyes kutatók szerint harmincnégy óra duolingózás százharminc órás nyelvi kurzussal egyenlő. Ráadásul ugye ingyen van, és magyarul is elérhető, ami nem kis könnyebbség a kezdő nyelvtanulóknak.

Nem tudsz egy szót? Mínusz egy élet!
Nem tudsz egy szót? Mínusz egy élet!

LiveMocha

A LiveMocha mottója, hogy „egynyelvűnek lenni már annyira idejétmúlt”. A programot ezt szem előtt tartva fejlesztették ki, és olyan sikeres, hogy ma már hatmillió felhasználó pörgeti nap mint nap. Az egyedi alkalmazás egyszerűen és látványosan működik. Meg kell nézni egy rövid videót, azután pedig az elhangzottakat külön részenként (szintenként) illene elsajátítani. A dolog akkor válik érdekessé, mikor a gyakorlásra kerül a sor, amit ugyanis az adott nyelven anyanyelvi szinten beszélő ismeretlenekkel (vagy ismerőssel) tehetünk meg, mivel a LiveMocha összekapcsol más nyelvtanulókkal, akik készségesen segítenek a nyelvtudásunk fejlesztésében. Így pedig a világ legnagyobb nyelvtanuló közösségének tagjai lehetünk.

Ki tudjuk találni, mi van a képen? És azt is, hogy az hogyan van angolul?
Ki tudjuk találni, mi van a képen? És azt is, hogy az hogyan van angolul?

SpeakingPal

A SpeakingPal okostelefonos alkalmazás felismeri, hogy beszélünk, azt is, hogy mit mondunk, és azonnali visszajelzést ad a kiejtett mondat helyességéről. A gyakorlás nem időigényes, a program 5 perces mini-, vagy annál rövidebb interaktív párbeszédekkel és szerepjátékos mikro-leckékkel látja el a diákot, aki így nem hivatkozhat arra, hogy nem volt ideje tanulni.

ThinkInvisible

Itt egy újabb hatalmas sikerű magyar alkalmazás! A PlanB Labs csapata a Microsoft innovációs világversenyére is kijutott egyedi ötletével. Az alkalmazás a kezdő nyelvtanulók keserves helyzetén segít ügyes, játékos formában. Kis képeket látunk az okoskütyünk képernyőjén, ezekből pedig ki kell találnunk az adott szót. Ha nem jön össze, megnézhetjük a szó egyes részeit, vagy akár az egész szót is (ha úgy igazán nem jön össze a feladat). A szavakat egyébként nem véletlenszerűen kapjuk. Kiválaszthatjuk a kategóriát, így számtalan gyakorolandó téma közül csemegézhetünk. A kategóriákat pedig addig játszhatjuk újra- és újra, amíg nem tudjuk az összes szót tökéletesen. Emellett van az alkalmazásban olyan funkció is, ami kimondja nekünk a szavakat, vagy olyan is, ahol magyarról angolra kell fordítani szavakat és egyéb szövegeket (ebben hasonlít a Duolingóra).