Vagyon: csak az ÖPE-sek rejtőzködnek?

Bár ez nem kötelező,  Pécs a hivatalos honlapján közzétette az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatait. Mindössze két képviselő tagadta meg a kérést.

hirdetés

FRISSÍTVE:

Felkerült az önkormányzat honlapjára Kővári János vagyonnyilatkozata is. Az ÖPE politikusa, úgy tűnik, hogy cikkünk után meggondolta magát, mert vagyonnyilatkozata már megtalálhato a pecs.hu-n. Már csak a másik ÖPE-képviselő, Vicze Csilla igyekszik titokban tartani a dokumentumot a közgyűlés tagjai közül.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Lapunk rábukkant a pécsi önkormányzat honlapján arra, hogy a megjelentek a képviselők vagyonnyilatkozatai. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP-frakció kezdeményezte a múlt héten, hogy ilyen módon is legyenek nyíltak a vagyonnyilatkozatok. A jogszabályok ugyanis ezt nem írják elő, mindössze arra kötelezhetik az önkormányzatokat, hogy a Városházán személyes kérésre meg lehessen tekinteni a dokumentumokat.

A Pécs.hu oldalon megtalálható lista azonban hiányos. Míg mindegyik Fidesz-KDNP képviselőnek, a két MSZP-snek, a független Fodor Ibolyának, az LMP-s Keresztes László Lórántnak és a DK-s Kunszt Mártának is megtalálható a vagyonbevallása, a két ÖPE-s és a két jobbikos képviselőnek nincs.

Íme a lista: KLIKK!

Vicze Csillát, az ÖPE képviselőjét hiába kérdeztük a miértről, először csak annyit mondott, hogy ennek nincs különösebb oka, de nem kívánta feltenni a honlapra. Majd később visszahívta munkatársunkat és azt mondta: “nem tartom fontosnak, mert a vagyonomnak nincs köze a politizálásomhoz és nem is kötelező.”

Az ÖPE másik képviselője, Kővári János azt mondta, hogy ez a szokásos politikai “purparlé” a Fidesz és az LMP részéről. Ő ezzel nem foglalkozik, de bevallását bárki megnézheti, ha akarja.

Mivel a nyilvános adatokról van szó, ezért lapunk megpróbál utánajárni, hogy vajon mi is szerepelhet a hiányzó képviselők vagyonnyilatkozatában.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő viszont meglepődött azon, hogy nem kerültek fel a honlapra az adatai, mert szerinte ennek semmi akadálya nincs részéről. Hozzátette: éppen ezért ő maga szól annak érdekében, hogy a vagyonnyilatkozata ilyen formán is nyilvános legyen. A szintén jobbikos Gyimesi Gábor hasonlóképpen nyilatkozott. Mint mondta, részéről természetes, hogy a város honlapján is elérhető legyen a dokumentum, semmilyen titkolni valója nincs. (FRISSÍTÉS: Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor adatait máris feltöltötték a honlapra!)

Egyébként az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása szerint elektronikusan is ki kell adni az adatokat. A Fidesz-KDNP ezért is kezdeményezte a nyilatkozatok nyilvánosságra hozatalát.

  • Troppauer Hümér

    Fura, de mintha egy másik pécsi hírportálon már olvastam volna erről egy-két napja. Úgy látszik, Bóka úr is szereti más cikkét saját ötleteként eladni.