Nyilvánosság elé lépnek a pécsi melegek

Az utóbbi hónapokban egyre többen csatlakoztak a PeMeL-hez, a Pécsi LMBTQ közösséghez. Nemrég megtartották első Előbújás-napjukat egy belvárosi kávézóban, és úgy tervezik, hogy a jövőben egyre gyakrabban lépnek majd nyilvánosság elé. 

hirdetés

A PeMeL 2014 januárjában alakult azzal a céllal, hogy befogadó és támogató közösséget teremtsen a pécsi és Pécs környéki LMBTQ embereknek; működésük gerincét a közös programok adják. (A betűszó jelentése: L: leszbikusok, M: melegek, B: biszexuálisok, T : transzszexuálisok, a Q az angol queer szóból ered, ami minden olyan emberre vonatkozik, aki nem kizárólagosan heteroszexuális és “kilóg” a társadalmi normából.)  Rendszeresen szerveznek találkozókat, könyvbemutatókat, beszélgetéseket, túrákat.

A PeMeL tagjainak száma az elmúlt egy évben 70 főre duzzadt, elindultak a hivatalos szervezetté válás útján. Nemrég megtartották első nyilvános Előbújás Napjukat a Nappali kávézóban.

A nemzetközi Coming Out Day alkalmából szervezett beszélgetős programon pécsi slammerek verseltek meleg témában, illetve igaz történeteket, interjúrészleteket olvastak fel a színpadon tartózkodó PeMeL-tagok.

Ez utóbbiakat úgy válogatták ki, hogy ne legyenek túlságosan durvák a hallgatóság számára – nyilatkozta hírportálunknak Hegedűs Martin.

-Ezek a sztorik viszonylag lazák voltak azokhoz képest, amik például az én környezetemben előfordulnak. Rengeteg előbújás végződik a családok szétszakadásával, a gyerekek kitagadásával. A kívülállókra való tekintettel próbáltunk óvatosak lenni. A fokozatosság a lényeg, hogy az emberek megszokják, hogy mi is ugyanúgy részei vagyunk a társadalomnak, mint a heteroszexuálisok – teszi hozzá Norbert, egy vezetékneve elhallgatását kérő PeMeL-tag.

A legutóbbi program nem az utolsó alkalom volt, amikor az egyesület teljesen hétköznapi, nyilvános helyen feszegeti a témát – a jövőben várhatóan újabb programot szerveznek.  Áprilisban a PécsMa Presszóban kerekasztal-beszélgetés volt a homofóbiáról, nyáron megnyitott a Wannabe kávézó és közösségi tér, amely felvállaltan melegbarát hely.

 • Kata Nagy

  Az Ön által emlegetett létszám mitsem változtat a tényen, azon, hogy ez egy természetellenes állapot egy heteroszexuális ember számára. És ezen nem hogy nem tudnak a melegek enyhíteni előbújással, pride-dal stb, hanem még csak fokozzák az ellenérzést. Kérdem én: ez a céljuk?

 • Palfi Ibolya

  Van egyaltalan tajekozottsagod arrol, hogy mekkora ember tomegrol van szo hazankban? Evekkel korabbi hiranyag volt, 800 ezer massaggal elo van nalunk. Ebbol 200 ezer leszbikus no, es 600 ezer sokfele massaggal elo ferfi. Vajon mi a kulonbseg, ha egy hetero kapcsolatban a ferfi orome a no hatsoja is, sot a szaja is? Ezerszer verlazitobb a pedofilek lete, akik buntettlenul elnek koztunk, mint nagypapak,neveloapak,edzok,tanarok,testverek,szomszedok,nagybacsik,ismerosok,neveloanyak,rokonok,papok.

 • Kata Nagy

  A melegek elfogadást várnak el, csak épp ők nem tudják elfogadni azt, hogy abban a pillanatban válnak elfogadhatatlanná a többségi társadalom számára amint le akarják tolni a torkunkon azt, ami számunkra, akik nem vagyunk melegek, zsigerileg emészthetetlen..

 • Fóris Béla

  Undorító, nem tartozik a nyilvánosságra, hogy milyen szodómiát követnek el a lakásaikban. Tetű buzik.