Nyitásra készülnek az új pécsi állatkertben

Mindenre odafigyelnek

Noha rengeteg hercehurca volt már a zoo újjáépítése körül, már nagyban zajlik a korszerű és látványos intézmény műszaki átadása, átvétele. Ha minden jól megy, nemsokára már saját szemünkkel láthatjuk azt a megannyi különleges állatot, amelyekkel eddig Pécsett még nem találkozhattunk.

Elindultak a zoo műszaki átadásának-átvételének munkálatai, tehát már azt vizsgálják, hogy a komplexum épületeivel és gépészetével minden rendben van-e, hogy az állatkert teljesíti-e mindazt, ami a kivitelezési szerződésben áll.

Készen vannak a kifutók
Készen vannak a kifutók

Merza Péter, a munkálatokat koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, az állatkert próbaüzeme zajlik, már tesztelik a cápa- és a fókamedence vízgépészeti rendszereit és fűtik a víziló új téli szállását is. December végéig minden elkészül.

Befejeződött tehát minden állat új szállásának építése, kész vannak az új kifutók, az új gazdasági épület és a főépület is. Mindemellett pedig megkezdődik hamarosan az akvárium-terrárium élőlényeinek felköltöztetése a Munkácsy utcából a mecsekoldali park új főépületébe.

Tesztelik az akváriumokat
Tesztelik az akváriumokat

A próbaüzem és az állatok beköltöztetése alatt a kivitelező is a területen marad és folyamatosan ellenőrzi, hogy minden a legnagyobb rendben megy-e. Merza hozzátette, a műszaki átadás lezárását követően indul meg a használatbavételi- és az üzemelési engedély megszerzése.

Korszerű a kifutók felszereltsége
Korszerű a kifutók felszereltsége

Kérdésünkre, hogy miért csúszott az átadás és az állatkert megnyitása, az válaszolta, hogy rengeteg olyan előre nem látható, időjárásbeli és természeti vis maior körülménnyel szembesültek a kivitelezés alatt, amelyek – mivel az épületeket, a kifutókat, az utakat, a közművesítést érintették – nagymértékben lassították a munkát.

Mindemellett persze a munkálatok azért is késtek, mert sokkal komolyabb mennyiségű sziklatömeget kellett kitermelni és megmozgatni, mint amekkorára az építkezés kezdetén a kivitelező számított. Továbbá az is lassította a munkát, hogy a kormány által az állatkertnek adott pluszforrás elköltéséhez ki kellett írni egy közbeszerzést is.

Mindenre odafigyelnek
Mindenre odafigyelnek

Merza kifejtette, hogy az európai uniós forrásból finanszírozott, 1,650 milliárd forintból készülő, új, korszerű, szabványméretű és -felszereltségű kifutókkal ellátott létesítményt a kor turisztikai igényei mellett az ökológiai és fenntarthatósági szempontoknak megfelelően fejlesztették.

Nagyon jól fog kinézni
Nagyon jól fog kinézni

A Pécsen eddig még nem látható tigrisek mellett beköltözik még barnamedve, leopárd, puma, fóka, varacskos disznó, cápa, rája, tehénantilop és keselyű is – természetesen a teljesség igénye nélkül. Mindemellett lesz Afrika-ház, és a csimpánzok is kapnak végre egy tisztességes otthont.

A nyitásra nem kell sokat várnunk, ugyanis a szokásos állatkerti szezonnak megfelelően a zoo tavasszal már megnyitja kapuit.

Hirdetés