Nyőgéri kinevezésének visszavonását várja Péterffytől a pécsi Momentum

Pécsi momentumosok: Körömi Attila, Sajgó György, Topán László, Pentz Thomas, Nemes Balázs

Közleményükben kemény kritikával illetik a pécsi városvezetést. A Párbeszéd, az LMP, és a közgyűlési Dk-frakció sem ért egyet a döntéssel.

hirdetés
Uránia Mozi

Sajgó György momentumos önkormányzati képviselő Facebook-oldalán jelent meg a párt helyi szervezetének és frakciójának közleménye a harmadik pécsi alpolgármester kinevezésével kapcsolatban.

Emlékeztetőül: Tegnap Péterffy Attila bejelentette: Nyőgéri Lajos MSZP-s önkormányzati képviselőt alpolgármesterré nevezte ki, egy lapunknak adott interjúban a döntés okait is felvázolta. Nemcsak a Fidesz kritizálta a döntést, hanem a pécsi városvezető koalíció pártjainak ernyőszervezete, a Mindenki Pécsért Egyesület is, Bognár Szilviától pedig megtudtuk: a DK-frakció nem támogatta a harmadik alpolgármester kinevezését. Megszólalt a Jobbik frakcióvezetője is az ügyben.

A Momentum közleményének főbb pontjai:

  • Konstruktív kritikáikat a városvezetés eddig rendre figyelmen kívül hagyta.
  • Elutasítják a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozását.
  • Nem értenek egyet Bognár Szilvia alpolgármester jogköreinek szűkítésével.
  • Problémásnak tartják, hogy a városvezetés erőforrásokhoz és pozíciókhoz juttat a korábbi városvezetésekhez köthető, problémás szereplőket.
  • Bíznak benne, hogy a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozásáról szóló döntését a polgármester mielőbb visszavonja.

A közlemény teljes szövege:

“A Momentum Mozgalom Pécsi Helyi Szervezetének elnöksége és a Mindenki Pécsért – Momentum frakció a Pécs Megyei Jogú Várost vezető szövetség tagjaként elkötelezett a város átlátható, demokratikus elveken alapuló, stabil vezetésében.

Ennek megfelelően, a pécsi polgárok érdekében a szövetségen belül kezdetektől éltünk konstruktív kritikáinkkal, melyeket azonban legtöbbször figyelmen kívül hagyott Péterffy Attila polgármester úr és Ruzsa Csaba alpolgármester úr.

A Momentum helyi képviselői és vezetői a leghatározottabban elutasítják a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozását, mivel azt szakmailag megkérdőjelezhetőnek, anyagilag feleslegesen megterhelőnek és jogszabályilag is kérdésesnek tartjuk. Ezt jeleztük polgármester úr számára is többször, így a legutóbbi megbeszélésen is, melyen jóhiszeműségünkkel visszaélve a korábban kiküldött témamegjelöléstől („évértékelő”) eltérően egy új alpolgármesteri pozíció létrehozását jelentette be.

Nem értünk egyet továbbá Bognár Szilvia alpolgármester asszony jogköreinek szűkítésével, munkáját megfelelően végzi, szükség esetén a polgármester helyettesítését el tudná látni a jogszabályoknak megfelelően. Rendkívül problémásnak tartjuk azt is, hogy a városvezetés képviselőink munkáját a késve megküldött dokumentációkkal, a különböző egyeztetések eredeti napirendjétől teljesen eltérő, azonnali döntést igénylő kérdésekkel való nyomásgyakorlással, adatigényléseink meggátolásával folyamatosan akadályozza. Ezzel szemben erőforrásokhoz és pozíciókhoz juttat a korábbi városvezetésekhez köthető, problémás szereplőket.

Péterffy Attila polgármester úr a szövetség tagjainak véleményét ignoráló, azokkal szembe menő döntéseit immár sokadszorra a versenyszférabeli tapasztalataival indokolja, a városvezetésben azonban a pécsiek által választott képviselők, nem pedig az alkalmazottai vesznek részt. A közös munka kizárólag egymás iránti bizalommal, átlátható módon, partneri együttműködéssel és demokratikus csapatmunkában képzelhető el felfogásunk szerint. Ezt képviseljük a Momentum Mozgalomban és ezek mentén kötöttük meg választási szövetségünket a tavalyi évben.

A jelenleg tapasztalható hozzáállás aláássa a szövetséget és a közös program megvalósítását. Bízunk benne, hogy mindezek fényében a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozásáról szóló döntését mielőbb visszavonja a polgármester úr és a továbbiakban Pécs fejlődését szem előtt tartva átláthatóan és demokratikusan, a szövetség eredeti szellemiségének megfelelően fogja vezetni városunkat. Mi erre szövetkeztünk.”

FRISSÍTÉS 1.: A Párbeszéd is Facebook-bejegyzésben kéri a polgármestert, hogy a veszélyhelyzet elmúltával bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármester kinevezését a közgyűlésben. Nem értenek egyet az újabb városvezetői pozíció létrehozásával.

FRISSÍTÉS 2.: Az LMP pécsi szervezete szintén a közösségi oldalon tiltakozik az új alpolgármester kinevezése ellen, szerintük rossz döntés született.