Nyolcezren keresnek munkát Pécsen

A 2008 óta tartó válság a 25-30 év alatti, főként pályakezdő fiatalok munkaerőpiaci esélyeit rontotta. Éppen ezért a kormány kiemelten, különböző programok és pályázatok segítségével támogatja az álláskeresőket.

hirdetés

Az elmúlt tíz év során 59, 5 százalékkal nőtt a pécsi, és 37 százalékkal a Baranya megyei regisztrált munkanélküliek száma. Ez a probléma a pályakezdő fiatalokat és az ötven év feletti korosztályt érinti a leginkább.

Baranya megyében 2013-ban 31.284 munkanélkülit regisztráltak, Pécsen 8.601 fő keres állást – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikai adataiból. Bár a pécsi egyetemen végzettek elhelyezkedési mutatói jobbak az országos átlagnál, sőt igen jó fizetéseket is kapnak (őket csak a Pesten diplomázók előzik meg ebből a szempontból), a megyében így is 1429 diplomás próbál munkát találni.

– A kormány kiemelten, különböző programok és pályázatok segítségével igyekszik támogatni az álláskeresőket – mondta Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. – Többek között a munkahelyvédelmi akcióterv, az első munkahely garancia-program, és a lakhatási támogatás szerepel a lehetőségek között.

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében akár két évig tartó járulékkedvezményt vehet igénybe a munkáltató amennyiben pályakezdőt, nyugdíj előtt állót, kisgyermekes szülőt, vagy képzetlen munkaerőt foglalkoztat.

Az első munkahely garancia-program nyújtotta támogatás annak a munkáltatónak jár, aki létszámbővítés során alkalmaz pályakezdőt. Ennek az az előnye, hogy hat hónapon át a munkaügyi központ fizeti a munkavállaló bérét és közterheit. Azonban a fél év lejárta után vállalnia kell, hogy még további három hónapig foglalkoztatja a pályakezdőt.

– A lakhatási támogatással az országon belüli mobilitást szeretnénk elősegíteni – magyarázta Janovics László. – Az a célunk, hogy az ország határon belül találjanak munkát a fiatalok. Ebben az esetben is a pályakezdők a kiemelt célcsoport.

Ha az álláskereső száz kilométernél messzebb vállal munkát, a munkaügyi központ háromszor hat hónapig átvállalja az albérlet és a rezsi költségeit. Az első hat hónapban százezer forinttal, a másodikban hatvanezer forinttal, míg a harmadikban negyvenezer forinttal támogatnák a munkavállalók lakhatását.

Segítenének a vállalkozásoknak.

A munkahelyteremtési támogatással a mikro-, kis- és közép-, de akár induló vállalkozások kialakítását, beruházásait finanszírozza az állam 20 – 70 százalékos vissza nem térítendő támogatással. Baranya megyében 104 pályázat érkezett, melyek elbírálása most is folyik.

A saját vállalkozás beindításának kockázatát nagyon kevés fiatal meri bevállalni, ami a mai gazdasági helyzetben érthető is. Arról nem beszélve, hogy egy kezdő vállalkozónak még nincsenek szakmai tapasztalatai, üzleti ismeretei és pénzügyi háttere. Ráadásul, azonnal profitot sem tud termelni. Többek között erre gondolva indította el a munkaügyi központ a „Bekapcsoló” és az „Önindító” elnevezésű munkaerő-piaci programjait, melyekkel a térség meglévő kreatív vállalkozásait, illetve a kreatív iparban vállalkozni vágyókat segítik.

 • Barbara

  Olvasó mennyit? Szerintem itt semennyit. Három havonta meg kell jeleni és csóközön. Én segítségnek eddig semmilyen formáját nem tapasztaltam!!!

 • olvasó

  a cikkben a regisztrált munkakeresőkről van szó.. nyilván sokkal többen vannak állás nélkül, csak nem regisztráltatják magukat. én is munkanélküli vagyok, de regisztráltattam magam, ami tényleg jelent némi segítséget a keresésben.

 • Hotter

  Mano azt gyurcsányi miniszter mondta anno.

 • manó

  Pedig azt mondta a Miniszterelnök urunk , hogy robog , dübörög a gazdaság..(a szakadékba)!

 • Barbara

  S mi van azokkal az emberekkel akik nem pályakezdők és nem diplomások azon haljanak éhen?

 • Robot

  Nem a munkaerőt kell “elküldeni”, és a szállásukat támogatni, hanem a munkát kell Pécsre hozni!!!
  Idióták!

 • kíváncsi

  lennék, hogy ez megint egy maszlag? Mindenki tudja, hogy a fele sem igaz, de hivatalból ilyeneket kell nyilatkozni. Tragédia…

 • Uráncsávó

  A helyi álláskeresők száma legalább a tízszerese a címben szereplőnek. A PTE-diplomák értéktelenek, a szakképzés nulla, tanfolyamok nincsenek, a nagyobb cégek (Elcoteq) lehúzták a rolót. Teli van a város munkanélküliekkel, közmunkásokkal, hajléktalanokkal és koldusokkal. Pécs egy igazi leprahely, nem csoda, hogy az emberek már ki sem mernek menni az utcára.