Nyolcvan előadás, prezentációk és kutatások: ez volt a FEU 2017

Színvonalas és felettébb gyümölcsöző vitákat hozott a negyedik alkalommal megszervezett Fiatalok Európában konferencia november 24-25-én a Zsolnay-negyedben. A kétnapos rendezvényen mintegy nyolcvan előadás hangzott el, a legkülönfélébb témakörökben a legérdekesebb kutatásokat ismerhették meg a résztvevők.

hirdetés
Uránia Mozi

Közgazdászok, jogtudósok, mérnökök és orvosisok is szép számmal képviseltették magukat a negyedik Fiatalok Európában konferencián, ahol a cél az uniós problémák minél szélesebb körben történő ismertetése volt.

Haffner-Kiss Alexandra, a Sopianae Kulturális Egyesület elnökhelyettese kérdésünkre elmondta, kifejezetten előremutató szakmai viták zajlottak, eredményesen zajlott a konferencia. Külön öröm, hogy nem csak a résztvevők, hanem külső látogatók, vendégek is csatlakoztak.

A visszajelzések is rendkívül pozitívak, mindenki egytől-egyig meg volt elégedve, remélik, hogy jövőre is lesz konferencia.

Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke és Vanner Tünde, a Sopianae Kulturális Egyesület alelnöke az esemény megnyitóján

– A központi téma a Római szerződés aláírásának 60. évfordulója kapcsán az Unió és annak működése volt. Az előadások döntő többsége ehhez a problémakörhöz kapcsolódott, de elhangzottak prezentációk, érdekes kutatások más tudományterületekről is.

– A konferencia színvonala évről évre növekszik és mi is arra törekszünk, hogy egyre színvonalasabb előadókat hívjunk meg, egyre színvonalasabb előadásokkal dúsítsuk a programot – mondta Haffner-Kiss Alexandra.

Őri László alpolgármester a megnyitón elmondta, hiánypótló rendezvény ez a hetedik alkalommal megrendezett konferencia. Egy olyan témakörben szólítja meg a fiatalokat, ami általában kevésbé érdekli a saját generációjukat. Ráadásul olyan fiatalok jönnek el, akikben megvan a törekvés, akik számára fontos, hogy közösen gondolkodjanak Európa jövőjéről.

Őri László szerint az unió problémáiról gondolkodni most különösen aktuális

– Roppant fontos ez, hiszen a fiatalokon múlik, hogy milyen országban, milyen Európában fogunk élni. Most ez a kérdés aktuálisabb, mint eddig bármikor, mivel a kontinens alapzata, amin a kulturális örökségünk, keresztény hitünk áll, számos helyen repedezik. Mi, magyarok, elég erőt érzünk magunkban, hogy beleszóljunk azokba a folyamatokba, amik a saját jövőnket alakítják, jogunk van elmondani, milyen Európában szeretnénk élni – mondta az alpolgármester.

Schanda Tamás, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban az ország mintegy kilencezer milliárd forintos uniós forrásból gazdálkodhat, ennek hatvan százalékát a kormány a gazdaságfejlesztésre fordítja. Ebből az összegből az emberi erőforrás fejlesztéshez 952 milliárd érkezett – innen jönnek az oktatásban, egészségügyben, szociális téren történő újítások.

Hozzátette: napjainkban az Unió és a magyar kormány viszonya a fejlesztési források tekintetében kiélezett, sokat fenyegetőznek azzal, hogy megvonják azokat. Mindezt teljesen jogtalanul tennék, mivel ezek nekünk megjárnak és nem is „adományként” érkeznek.

1 hozzászólás

Comments are closed.