A nyugdíjasokról beszéltek az MSZP-sek

Harmadik alkalommal érkezett Pécsre az MSZP Nyugdíjas Parlamentje. A rendezvénysorozat, akárcsak az előző években, idén is végigjárja az ország összes megyéjét, hogy megkérdezzék a helyi nyugdíjasokat a problémákról és azokról a javaslatokról, amelyeket az Országgyűlés elé terjesztenek majd.

Szakács László, a szocialista párt elnökhelyettese elmondta, miután az összes megyében meghallgatták a nyugdíjasok javaslatait, egy Országos Nyugdíjas Parlament keretében egyeztetik a tanulságokat, ezt tárgyalhatja majd meg a Parlament.

– Elsősorban a nyugdíjemelésekkel, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával, az egész időskori élettel kapcsolatosak ezek a megbeszélések. Az egyik legfontosabbnak a minimálnyugdíj összegének emelését tartjuk: a megalázó 28 ezer forintról 100 ezer forintra vinnénk fel a határt. Tízezrek vannak ma Magyarországon, akik ötvenezer forintnál kevesebb nyugdíjból élnek. Ugyanakkor egy 630 ezer forintos maximumot is megszabnánk. A lényeg a fenntarthatóság, az igazságosság – nyilatkozta.

Szakács szerint fontos problémaként jelent meg az idősek között a kivándorlás is. Például ha valaki látni szeretné a külföldön élő rokonát, gyermekét, már repülőre kell ülnie.

Villám József, a Nyugdíjas Parlament elnöke, Szakács László és Korózs Lajos

Ellátogatott Pécsre az MSZP-s Korózs Lajos országgyűlési képviselő is, a Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke.

– Az eddigi helyszíneken tapasztaltak szerint két fő pont körül csúcsosodnak ki a problémák: az egyik a nyugdíjrendszer igazságtalanságai, a másik az egészségügyi ellátás – mondta.

Korózs szerint ennyire még sosem volt nyilvánvaló, mint az utóbbi években, hogy a nyugdíjak növekedése messze elmarad a bérek növekedésével. Az elmúlt pár évben a bérek 8-10-12 százalékkal növekedtek, míg a nyugdíj csak az infláció mértékével emelkedett.

A képviselő szerint a havi milliós nyugdíjak megjelenése is felháborító, ráadásul nyílik a jövedelmi olló a régebbi és a friss nyugdíjasok között. Ugyanabban a munkakörben, ugyanazt a pozíciót ellátó személy nyugdíja között is lehet akár harminc százalékos különbség, ha egyikük két éve ment nyugdíjba, másikuk jövőre fog.

– Az egészségügyben egyfelől az alapellátás hiánya is gondot okoz – töméntelen mennyiségű betöltetlen háziorvosi praxis van –, másfelől a sürgősségi ellátás is bajban van országszerte.

Mivel hiány van az alapellátásban, az idősek jelentős része rossz állapotban kerül be, a szakellátásban feltolulnak a várólisták a műtétekre, van, aki nem tud éveket várni. A magánpraxist pedig nem lehet megfizetni. Nem is beszélve arról, hogy egyre több jó szakember hagyja ott az állami rendszert a privát szféra miatt, ami jobban fizet – tette hozzá.