Ő nem az, akit mi ismerünk!

Fájdalomcsillapító, egyenesen Vasarelytől

Ha valaki kíváncsi arra, hogy hogyan is kezdte a Pécsett született, világhírű Victor Vasarely alkotói pályafutását, az mindenképp látogasson el a Káptalan utcában található Vasarely Múzeumba, ahol az op-art festészet megalapítójának korai reklámgrafikáit bemutató kiállítás nyílt október 11-én.

hirdetés

Tudták, hogy Pécs egyik legnagyobb büszkesége, a világszerte ismert Victor Vasarely (azaz, a pécsieknek Vásárhelyi Győző) reklámrajzokkal kezdte munkásságát? Aki pedig látni akarja ezeket az érdekes, és a festő életútjának kezdetét nagyszerűen árnyaló műveket, az tegyen egy kis kiruccanást a Káptalan utcai Vasarely Múzeumba, ahol október 11-én nyílt meg a “Vasarely – A pályakezdés évei – Reklámgrafikák” című kiállítás.

Babagyógyszer-reklám a pécsi mestertől
Babagyógyszer-reklám a pécsi mestertől

A december 18-ig látogatható tárlaton Vasarely 33 korai – francia magángyűjteményből származó – reklámgrafikája látható, melyeket Párizsban készített gyógyszergyárak, orvosok, könyvkiadók, és reklámcégek számára az 1930-as és 1940-es években.

Fájdalomcsillapító, egyenesen Vasarelytől
Fájdalomcsillapító, egyenesen Vasarelytől

A kiállítás megnyitóján Őri László, Pécs alpolgármestere a Vasarely emlékévre utalva felidézte, hogy az idei évben Pécs számos programmal emlékezik a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mesterére.

Az alpolgármesternek volt pár kedvenc képe
Az alpolgármesternek volt pár kedvenc képe

A művész 110. születési évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében egy francia műgyűjtőnek köszönhetően mutathatja be a múzeum azt a 33 különleges képet, amelyek Vasarely új, eddig ismeretlen arcát mutatják számunkra.  Az eddig Pécsett be nem mutatott tárlat – folytatta a városvezető – az alkotó 30-as éveiben készített különleges képeit sorakoztatja fel, melyekből sugárzik Vasarely humora, játékos derűje. Az alpolgármester felidézte, hogy Vasarely az évtizedet felölelő alkotói korszakában kevésbé a festészetre, sokkal inkább a grafikai munkákra helyezte a hangsúlyt. Az itt látható munkák gyógyszergyárak, orvosok és reklámcégek megrendelésére készültek.

Pierre Vasarely nagyapja műveit csodálja
Pierre Vasarely nagyapja műveit csodálja

Pierre Vasarely, a művész unokája és a Vasarely Alapítvány elnöke az eseményen elmondta, hogy büszke arra az elmúlt 10 év alatt kialakított szoros kapcsolatra, ami az alapítvány városa, a franciaországi Aix-en-Provence és Pécs között jött létre. Ez a kapcsolat – folytatta – nem feltétlenül csak a Vasarely életmű gondozásában nyilvánul meg, hiszen a francia város és Pécs egyetemei és középiskolái is nagyon hasznos együttműködéseket alakítottak ki a közelmúltban. A kiállított képekkel kapcsolatban Pierre Vasarely kiemelte, hogy azokat elnézve tisztán látható, hogy nagyapja „nem csak kockákat és gömböket” tudott festeni.

Ilyen fájdalomcsillapító-dizájnokat ma is szívesen látnánk
Ilyen fájdalomcsillapító-dizájnokat ma is szívesen látnánk

Végezetül elmondta, hogy nagyapja mindig büszke volt magyar származására, Pécsi születésére, és arra, hogy 1929-ben a “magyar Bauhausként” is emlegetett budapesti Bortnyik Sándor Műhely iskolájában tanult festeni.

Egy kalciumtabletta reklámgrafikája
Egy kalciumtabletta reklámgrafikája

A 110 éve született művész pécsi múzeuma – az Aix-en-Provence-ban található Vasarely Múzeumhoz hasonlóan – 40 éve nyílt meg. A pécsi szülőházában kialakított múzeumban közel 400 festménye, grafikái, szőnyegei és plasztikái láthatók. Az évforduló alkalmából nem csak országszerte (Budapesten, Veszprémben és Pécsett), hanem a világban is sorra nyitnak a Vasarely-kiállítások: Aix-en-Provence, Stuttgart és Brüsszel mellett jövőre Isztambulban és Izmirben is megtekinthetők lesznek a pécsi festő remekművei.