Ők Pécs hősei

Az emlékérem, melyet a forradalomban résztvevők kaptak Pécsett

Pécsen október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke és pécsi hősei előtt először az ünnepi közgyűlés során tisztelgett a városvezetés. A közgyűlésen elfogadtak egy rendhagyó nyilatkozatot, valamint emlékérmeket adtak át a nemzet függetlenségéért harcoló pécsi forradalmároknak.

hirdetés

Ma, október 23-án 60 éves a magyar forradalom és szabadságharc. A 2016-os jubileumi évet ezért a kormány emlékévvé nyilvánította, Pécs városvezetése ennek szellemében ünnepi közgyűlésen hajtotta meg fejét az 1956-ban Pécsen történt forradalmi események, azok hősei és a pécsi szabadságharc emléke előtt.

Páva Zsolt: "Pécsett tartott a legtovább a forradalom"
Páva Zsolt: “Pécsen tartott a legtovább a forradalom”

A közgyűlésen Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt, 1956-ban a világ óriási szimpátiával állt ki a kommunista elnyomással szemben „forró lávaként feltörő” magyar szabadságvágy és a magyarok példás ellenállása mellett. Emlékeztetett arra, hogy a pécsi forradalom tiszta forradalom volt, tehát nem hullott vér a városban összegyűlt hatalmas tömeg tettei során.

– A pécsi forradalomban részt vevők tettei jó példát mutatnak nekünk, hiszen bebizonyították, hogy az elnyomás ellen tenni kell és tenni lehet, ahhoz össze kell fogni, és ki kell állni a szabadság eszméje mellett – mondta Páva Zsolt.

Ung László is kapott emlékérmet
Ung Ferenc is kapott emlékérmet

Kiemelte, hogy különösen büszke arra, hogy Pécsen tartott legtovább a szabadságharc az országban, hiszen a Mecseket jól ismerő fiatal pécsi civilek, értelmiségiek, munkások, kiugrott katonák és rendőrök november 4-e után lelkiismeretüket követve vették fel a küzdelmet a világ legerősebb hadseregének túlerejével szemben. Ők voltak a Mecseki Láthatatlanok, önfeláldozó ellenállásuk pedig példátlan volt az országban – mondta a városvezető. Azért pedig, hogy a partizánok hősi tetteivel a jövőben minden fiatal pécsi megismerkedhessen – folytatta – a város egy rendhagyó kezdeményezéssel járult hozzá: „Mecseki Láthatatlanok” címmel megjelentettek egy képregényt, amelyet – mint arról beszámoltunk – a pécsi iskolások ingyen kapják meg.

Az emlékérem, melyet a forradalomban résztvevők kaptak Pécsett
Az emlékérem, melyet a forradalomban résztvevők kaptak Pécsett

Az ünnepi ülésen elfogadták azt a nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy a városi képviselő-testület tagjai az ’56-os forradalom és szabadságharc eszmei követőinek vallják magukat. A nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy hatalmas érdeme volt a pécsi forradalomban Kertész Endrének és Csikor Kálmán alezredesnek, akiknek higgadt és céltudatos vezetése nélkül a város súlyos veszteségeket szenvedett volna. Kitérnek a nyilatkozatban a Mecseki Láthatatlanok partizánharcosainak elévülhetetlen érdemeire is. Épp ezért a város tisztelettel és hálával emlékezik partizánjainak tetteire, áldozathozatalukra, és azokra, akik Pécs szabadságáért küzdve haltak mártírhalált. Az ő eszmeiségüket követve a városvezetés a jövőben is arra törekszik, hogy Pécs gazdaságilag és kulturális téren is tovább virágozzon és fejlődjön.

Decsi István önkormányzati képviselő elmondta, hogy a nyilatkozattal méltó emléket állítanak azoknak a fiataloknak, akik a forradalom során olyan értékeket – mint a szabadságvágy és szabadságszeretet – tartottak mindennél fontosabbnak, amelyeket ma is ugyanúgy meg kell becsülni, mint akkor tették. A nyilatkozat elfogadása azt jelenti, hogy a jövőben a pécsiek számára minél többet átadhatnak a forradalmárok eszmeiségéből.

Az ünnepi közgyűlés méltó módon emlékezett meg a hősökről
Az ünnepi közgyűlés méltó módon emlékezett meg a hősökről

Ezt követően emlékérmeket adtak át azoknak a szabadságharcosoknak, akik a magyar nemzet függetlenségéért és a demokráciáért küzdöttek 1956-ban, és akiket később ezért meghurcoltak, börtönbe zártak, internáltak, menekülésre kényszerítettek. Az emlékérmeket kapta: Ábel György, Becker József, Boóz József, dr. Breuer Pál, dr. Buzády Tibor, Czukor Antal, Csikor Kálmán, Decleva Ferenc, Greguricz József, Gróf Endre, Hagyó Jenő, dr. Jager László, dr. Kertész Endre, dr. Legányi Jenő, Magyar László, Nedeljkov Milan, Péterfia Zoltán, Répászky Ernő, dr. Rozsos István, Sólymos Gyula, Tarr Tibor, dr. Ung Ferenc, dr. Vizi E. Szilveszter, Weinhardt Béla, Wittmer Antal és Zsigmond András.

Vizi E. Szilveszter: "Pécs példát mutatott"
Vizi E. Szilveszter: “Pécs példát mutatott”

Az emlékérmek kiosztása után Dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvos, az ’56-os forradalom résztvevője mondott beszédet, amelyen megköszönte a pécsi városvezetésnek, hogy tisztelettel és méltó módon emlékezik meg a történtekről.

– Pécs példát mutatott a forradalom alatt az országnak, a város ellenállói ugyanis bebizonyították, hogy a gyengék, a kevesek is irányíthatják a történelmet. Ez a megemlékezés annak a jó példája, hogy a mában élő múlt meghatározza a jövőnket is, hiszen ’56 emléke az ilyen eseményeknek köszönhetően él tovább – mondta, majd pedig a díjazottak nevében átadott egy általa is szerkesztett könyvet a polgármesternek, amelyben a világban élő ’56-os forradalmárok visszaemlékezéseit gyűjtötték össze.