Ők tagadták, hogy van uniós betelepítési kvóta!

Surd, 2015. szeptember 18. A horvát-magyar határt Gyékényesnél átlépõ illegális bevándorlók gyalogolnak a Zala megyei Surdon Nagykanizsa felé 2015. szeptember 18-án. Számukat 500-600-ra becsülték. MTI Fotó: Gergely Szilárd

Baranyai szocialisták a népszavazás előtt azt állították, nem is létezik a betelepítési kvóta az unióban, a legutóbbi brüsszeli ítélet azonban kimondja: Magyarországnak is be kell fogadnia a migránsokat. Pécsi baloldaliak is tagadták a kvóta létét. 

hirdetés

Az elmúlt években milliók érkezhettek az Európai Unióba, a déli határzár, a kerítés megépültéig sok százezren masíroztak át hazánkon is, köztük olyanok is, akik terrorcselekményeket követtek el Európában.

A menekültek legtöbbször papírok és mindenféle ellenőrzés nélkül szaladtak át Európába, a brüsszeli döntésnek köszönhetően azonban közel 120 ezer menekültet kellene elosztani, amit már 2015-ben vitatott hazánk – és az Európai Unió Bíróságához fordult. A testület azonban az Európai Bizottságnak adott igazat, így jöhetnek a migránsok hazánkba is. Mivel a szóban forgó kontingens mindössze töredéke azoknak, akik az EU határain belül vannak, így a kormány attól tart, hogy ez a döntés precedenst teremthet, így számolatlanul küldhetnek bevándorlókat hazánkba, így Pécsre is.

A bírósági döntés után megnéztük, korábban kik mondták azt, nem is létezik a kvóta, egy blog videóban összeszedte azokat az országos pártpolitikusokat, akik ezt így is gondolták.

Szerintük nem volt napirenden a kvóta

A baranyaiak részéről Szakács László, MSZP-s politikus tavaly szeptemberben azt mondta, idézve Jean-Claude Juncker, az Európai bizottság elnökét, hogy nem is lesz kötelező kvóta, okafogyottá vált a népszavazás. Párttársa, a fővárosi MSZP-s parlamenti frakciót vezető Tóth Bertalan a Népszavában azt mondta, “nincs napirenden kvóta”.

A Magyar Liberális Párt részéről a pécsi Ágoston Andrea nem vitatta a kvótarendszert, ő ugyanis mindvégig egyetértett a kötelező betelepítéssel, még arra is buzdított.

A DK-s Kunszt Márta az egyik városi közgyűlésen úgy fogalmazott, hogy a kerítésépítés nem jó, ugyanakkor olyan világos bevándorláspolitikára lenne szükség, mint az Egyesült Államokban. (Megemlítendő, hogy ott azonban a déli határt végig kerítés védi.)

Mint azt megírtuk, hogyha ez megtörténik, akkor nem kizárt, hogy évek óta üresen álló épületekben helyeznék el a migránsokat. Pécsen ilyen lehet a volt Tüdőszanatórium, az Áper laktanya, a Munkácsy utcai volt rendelőintézet, vagy éppen a pécsbányai kórház épülete.

Az MSZP miniszterelnökjelöltje, Botka László egyébként azt mondta, hogy lebontaná a déli határzárat, mert az szerinte felesleges. Íme a nyilatkozat: KLIKK! A Jobbik elnöke, Vona Gábor az RTL Klubbon pedig idén januárban arról beszélt, hogy a „kvótarendszer is fölmerült már ugye, hogy kvóták alapján szétosztjuk (a bevándorlókat), és amíg ez mondjuk pár ezer emberről szól, addig azt mondom, hogy oké, lehet ezen gondolkodni”.