Ókori szenzációkat nézhetünk meg

Látványvilágban már a mostani tárlat is tartogat meglepetéseket.

Akár már a mostani hosszú hétvégén szemügyre vehetjük az ókori Római Birodalomból ránk maradt leleteket, hiszen a Káptalan utcában a Martyn Ferenc Múzeumban ismét tárlat nyílik ezekből. Az új állandó régészeti kiállításon interaktív, látványos formában kaphatunk ízelítőt az egykori ókori Pécsből, Baranyából.

hirdetés

A tárlattal a pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának országos jelentőségű leletegyüttesének színe java kerül majd a szemünk elé, s mivel 2009 óta nincs Pécs és Baranya megye római kori leleteit bemutató állandó kiállítás, a legújabb ásatások eredményeit is megismerhetjük segítségével.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=duIUdrc-rPk” width=”650″]

A római kori Sopianae-t bemutató, interaktív 3D rekonstrukció mellett a Kozármislenyben feltárt, 2. századból származó halottaskocsi életnagyságú modelljét, az ókori Sopianae legszebb tárgyi leleteit, használati tárgyait, továbbá a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius bronzfejet csodálhatják meg a látogatók. Emellett egy külön teremben állítják ki a Fetter Antal által elkészített ókeresztény építmény-maketteket.

A régészek az egykori Sopianae területének harmadát tárták fel, az állandó kiállítás a település negyedik századi ókeresztény korszakát mutatja be. A kiállítást előkészítő, szervező szakemberek a korábbi ásatások eredményeit, az ott talált leleteket vetítették fel a mai várostérképre, a megtalált sánc- és városfal-részletek alapján sikerült meghatározni a város ókori kiterjedését. Így a rendelkezésre álló források alapján, továbbá az alkotó képzelet segítségével az akkori fórumokat, utcákat, tereket is megrajzolták. Az animációkon több elképzelt épület utal Sopianae fel nem tárt területeire is.

A kiállítás látogatói a római kori város épületei közül háromban virtuális sétát tehetnek.

Az animációk elkészítésében a szakmai hátteret biztosító régészeken túl nagyon fontos szerep jutott a 3D rekonstrukciót készítő Németh Ádámnak, hiszen az egykori utcákat, épületeket, s persze a sétáló embereket az ő munkájának eredményeként látjuk igen élmény- és életszerűnek.

A 2. századi halotti kocsi is nagy attrakciónak ígérkezik, amelynek egyes darabjait Kiss Attila találta meg Kozármislenyben. Rajzon rekonstruálta a kocsi szerkezeti elemeket, majd ezt a munkát folytatta dr. Visy Zsolt régész, végül a modellt Varga Péter építette fel. A kocsit egykor pogány jelképeket is tartalmazó bronzdísszel látták el, amit a modellen láthatunk, de a 3D rekonstrukción szereplő hasonló kocsiról lehagyták, hogy illeszkedjen a keresztény korszakhoz.

Az állandó tárlat megnyitása után 2015 végén újabb kiállítás nyílik. A második, most pályázati előkészítés alatt álló részében a római kori mindennapi élet egész Baranya megye területén megtalált leletei mellett – sok más mellett – maketteket, a világörökség jelképeként szolgáló krisztogramot, arany-, ezüst és bronzékszereket, továbbá római kori kerámiát és üvegeket vehetünk majd szemügyre.