Okosan isznak a tinik az utcán

A részeg tinik a ludasak

A nyári(as) estéken megszokott jelenségnek számít Pécsett a Széchenyi és a Szent István téren iszogató fiatalok látványa. Egy részük nyilvánvalóan középiskolás, azaz 18 éven aluliként fogyaszt szeszesitalt közterületen. Megkérdeztük a szerveket, mit tesznek a jókedv ellen.

hirdetés

– Elég nehéz a jelenség ellen fellépni, ugyanis amint feltűnik egy egyenruhás vagy épp egy szolgálati autó, azonnal rend lesz, tehát viszonylag ritka a tettenérés – mondta Tubák Zoltán, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.

Azaz a fiatalok hamar észreveszik, ha veszélybe kerül a szórakozásuk, ezért amikor meglátnak valamilyen hivatalos szervhez tartozó személyt, azonnal elrejtik a piásüvegeket.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt Pécsett tilos és szankcionálható a közterületen való szeszesital-fogyasztás – kivéve a szabadtéri rendezvényeket –, valamint este tíz és reggel hat óra között a kisboltok alkoholt sem árulhatnak.

Vagyis az engedélyezett közterületi rendezvények helyszínének kivételével a közterületen történő szeszesital-fogyasztás miatt szabálysértési eljárás indulhat az elkövetővel szemben, illetve tettenérés esetén, a szabálysértés teljes elismerésekor helyszíni bírság kiszabására kerülhet sor – tudtuk meg dr. Lovász Istvántól, Pécs város jegyzőjétől.

alkohol

– Ha a közterület-felügyelet szabálysértés során tetten ér valakit, akkor legelőször fényképet készít a bizonyítás érdekében, majd helyszíni bírságot szab ki az illetőre, de akár feljelentést is tehetnek – magyarázta Tubák Zoltán, de hozzátette: – Fiatalkorúak esetén ezeket a lépéseket nem tehetjük meg, ezért általában figyelmeztetést kapnak, illetve eljárás indul ellenük.

A közterületesek egyébként az elmúlt időszakban nem csíptek fülön senkit, hiszen – ahogy már említettük –, amikor feltűnnek, akkor általában azonnal rend lesz. A szerv vezetője azt mondja, legfeljebb a hajléktalanokat szokták tetten érni, ők ugyanis már nem foglalkoznak azzal, ki látja meg őket.

Aki közterületen iszogat, az 5-150 ezer forintos pénzbírságra számíthat. Mint megtudtuk, bárki kezdeményezhet eljárást a szabálysértők ellen, vagyis akár állampolgár is tehet feljelentést. Tubák Zoltán hozzátette, hogy a cselekmény körülményes bizonyíthatósága miatt ez ritkán fordul csak elő.

 • MARWEAR

  Hozzánk lassan szivárgott be a “kultúra”.
  A “70-es évek legelején Kanadában jártak már elmondták, hogy ott a tilalom már létezett (közterületen alkoholt fogyasztani tilos), ezért mindenki papírzacskóba rejtve ivott mindent.
  Nem is csináltak belőle gondot, lebukás nem volt. Ott pedig kicsit keményebb a fegyelem!

 • mi ezen a bonyolult?

  Rendőr fiú és rendőr lány civilben sétálgat az adott helyen és fotózkodik. Aztán jönnek az egyenruhások és viszik a képen látható italozókat alkoholtesztre a bizonyítékok alapján. És minek van bekamerázva a város? Ott ahol kéne nincs? Az az érzésem, hogy a választások miatt megint lazul a gyeplő, nem merik b@szogatni a választpolgárt, nehogy megsértődjön………………….

 • Pufó

  Szegény részeg tinik 🙁