Okostányéron kapnak enni a pécsi iskolákban?

Gyümölcs van bőven a gyerekeknek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége új táplálkozási ajánlást tett közzé, ami egy 1987 óta „forgalomban lévő” étkezési útmutatót váltott fel. A pécsi közétkeztetésben ugyanakkor már rég az új elvek mentén készítik az ételeket.

hirdetés

Elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, ami a benne foglalt szemléltető diagram után az Okostányér nevet kapta. Az ajánlásban többek között az áll, hogy naponta legalább egyszer kell (kellene) fogyasztani teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer zöldséget vagy gyümölcsöt és ebből lehetőleg legalább egyszer az adott zöldség vagy gyümölcs legyen nyers.

Jól átlátható az Okostányér
Jól átlátható az Okostányér

Továbbá minden nap jó lenne tejet inni és enni valamiféle tejterméket, ami lehetőleg legyen zsírszegény. A dietetikusok emellett azt tanácsolják, hogy legalább heti egyszer együnk halat, és hetente egyszer belsőséget. A legfontosabb élelmiszerek esetében természetesen a pontos adagokat is megadták az új, nemzetközi tudományos eredményekre (és a hazai ízlésre, étkezési szokásokra) is alapozó ajánlásban, mely egyébként az 1987-ben kidolgozott „táplálkozási ajánlás” 12 pontját váltja fel.

Egy kicsit részletesebben is bemutatja a tudnivalókat
Egy kicsit részletesebben is bemutatja a tudnivalókat

Mindez szép és jó, de vajon mikor, mennyiben valósulnak meg az ajánlás által megfogalmazottak a pécsi közétkeztetésben? Páger Zsolt, a pécsi közétkeztetésért felelős Hungast üzletfejlesztési igazgatója lapunknak elmondta, ugyan az Okostányér a laikusok számára számos újdonsággal bírhat, a közétkeztetésben azonban az ajánlás pontjai nem új keletűek, hiszen számos ezzel kapcsolatos tanulmány elérhető a nemzetközi szakirodalomban, melyre a tavaly életbe lépett közétkeztetési rendelet is támaszkodhatott. Az ugyanakkor örömre ad okot – folytatta –, hogy az ajánláshoz csatolt Okostányér-infografika nagymértékben elősegíti az irányelvek tudatosítását.

Még részletesebben is
Még részletesebben is

Az új ajánlás részleteire kitérve Páger elmondta, hogy „a tudomány jelenlegi állása szerint” a teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztása javallott a finomlisztek felhasználásával készült termékekkel szemben, mivel több pozitív beltartalmi tulajdonsággal és magasabb rosttartalommal rendelkeznek. A közétkeztetési rendelet szerint a napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna) során két adag „gabona alapú élelmiszert” kell biztosítani, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie, tehát a Hungast megfelel az Okostányér irányelvének.

Gyümölcs van bőven a gyerekeknek
Gyümölcs van bőven a gyerekeknek

Ugyanígy valósul meg a Hungast menüiben a napi négyszeri zöldség- és gyümölcsadag is, noha csak az egész napos ellátást igénybe vevők esetében, mivel a napi háromszori étkezés esetén ez két adag zöldségre vagy gyümölcsre korlátozódik, melyből egy adag az ajánlásnak megfelelően nyers formában érkezik.

A Hungastra a tej- és tejtermékfronton sem lehet panasz, hiszen 10 nap alatt legalább 3 liter tejet, vagy ennek megfelelő kalciumot tartalmazó tejterméket biztosítanak azoknak, akik napi háromszor étkeznek a szolgáltatónak köszönhetően.

És mi újság a hallal? Páger elmondta, hogy az oktatási intézményekben két hetente egyszer felszolgálnak halat, a halrudacska ráadásul a gyerekek egyik kedvelt étele – tette hozzá az igazgató.