Olcsó hitelek pécsi vállalkozásoknak

Hétfőtől ostromolhatják a cégek a pénzintézeteket a Magyar Nemzeti Bank új hitelcsomagjáért. Nagyot nyerhetnek azok a vállalatok, amelyeknek jut a milliárdokból, azonban sokan hoppon maradnak. Pécsett is élénkülés következhet, kérdés, hogy mekkora.

hirdetés

Matolcsy György néhány hónapja tett bejelentése igencsak megmozgatta az ország, így Pécs gazdaságát is. A jegybankelnök ugyanis arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank legfeljebb 2,5 – akkor még 2-ről volt szó – százalékos kamatfelár-maximummal folyósít majd hitelt az igénylő cégeknek. A lépés egyértelműen a gazdaság élénkítését célozza, hiszen ez rendkívül jó üzlet egy-egy vállalkozásnak. Milliárdok érkezhetnek Pécsre is.

Közben a „gyógyhitel” keretét is megemelték 750 milliárd forintra, mivel már az első napokban hatalmas volt az érdeklődés. Ám ez még így is kevésnek tűnik, sokan lemaradnak a kedvező hitelről, ugyanis az egész hitelkeret mindössze 21 százaléka a magyar kis- és középvállalkozások hitelállományának. Ráadásul minden valószínűség szerint a bankok is csak azoknak az ügyfeleiknek fogják odaadni a hitelt, akik problémamentes múlttal, jó gazdasági mutatókkal és megfelelő fedezettel rendelkeznek.

Próbáltunk utánajárni, hogy Pécsre melyik bankfiókba, mekkora összeg érkezett hétfőn, ám az MNB „egyelőre nem tervezi publikálni a programban részt vevő bankok listáját”. Ezért megkérdeztük a pénzintézeteket is, hiszen ők dönthetnek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák adataikat. Többségük azonban nem kívánt nyilatkozni a témában, az OTP viszont eljuttatott hozzánk egy közleményt:

„Az OTP Bank a Növekedési Hitelprogram keretében az ország egész területén finanszíroz vállalatokat. Pécs, illetve Baranya megye több vállalkozása is megfelelt az előírt feltételeknek” – tudtuk meg Fábián Balázstól, az OTP Bank ügyvezető igazgatójától.

Milliárdok jöhetnek Pécsre is

Lapunk megkeresett egy független pénzügyi szakértők is, aki elmondta, hogy az elmúlt két-három évben csak nagyon szigorú feltételekkel vagy egyáltalán nem kaptak hitelt a vállalkozások Pécsett. Éppen ezért szerinte pezsgést hozhat a rendszerbe érkező új pénz. A devizában eladósodott vállalkozások pedig a havi törlesztő részleteken nyerhetnek a kölcsön forintosításával úgy, hogy megszabadulnak az árfolyamkockázattól.

A cégek nagy része ugyanis várhatóan devizahitelét váltja majd ki a program segítségével, kisebb csoportjuk fogja tisztán beruházásra költeni az összeget. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára azonban elmondta, hogy a drágább hitelek kiváltása is eredményezhet befektetést, vagy beruházást, hiszen így megnő a cégek mozgástere.

– Jó ötletnek tartom ezt a programot, hiszen valóban élénkülést hozhat Pécs gazdaságába. Ráadásul a tapasztalatunk is az, hogy rengetegen várták a hétfőt, hogy a hitelért folyamodhassanak. Azt nehéz lenne megtippelni, mennyi pénz került ide, de Baranya megye periféria helyzetéből adódóan valószínűleg ez az összeg töredéke a budapestinek vagy a nagy ipari városokénak – tudtuk meg a Síkfői Tamástól.

A beáramló milliárdokat a bankok pedig elsősorban a nyereségesen működő cégeknek adják oda, hiszen minimális a kockázata annak, hogy ők tönkremenjenek és a pénzintézet soha ne lássa viszont az összeget. Ám az jól látszik, hogy azok a vállalatok, amelyek meg tudták tartani a piacukat, rengeteget nyerhetnek a programmal.

 • Hannoval

  Kedves Pécsiek!

  Szeretném a segítségüket kérni a szakdolgozatom írásához, a következő linken található kérdőív kitöltésével ami a pécsi EKF-ről szól. Segítségüket előre is köszönöm.
  http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/663557482/

 • Hotter

  Hát igen, néha meglebbentenek uj munkahelyek lehetőségét amiből eddig nem lett semmi. A nemzeti dohányboltosok kapnak majd hitelt ebből is gondolom.

 • Csandála

  Olcsó blöffök a maffiakormánytól a helyi lúzereknek.