Hogyan keressünk olcsó repülőjegyet?

Repülőjegyet keresni kínkeserves meló, de mi megpróbálunk könnyíteni a dolgon. Főleg, hogy jön a szép meleg tavaszi idő, ami kedvez a világjáró pécsieknek. 

hirdetés

Ha szeretnénk venni egy drága, de jó tévét, mit teszünk? Megnézünk egy szakajtóra való honlapot, és benézünk a legtöbb boltba, hogy informálódjunk az kiszemelt készülék áráról. Ha repülőjegyet keresünk, nagyjából ugyanez a helyzet, bár némileg talán tovább tart, és frusztrálóbb is tud lenni a dolog a temérdek lehetőség miatt.

Repülőn ülni jobb, mint repjegyet keresni
Repülőn ülni jobb, mint repjegyet keresni

Egy olcsó repülőjegy viszont megéri a fáradalmakat, épp ezért érdemes áttekinteni, hogy milyen módszerekkel és milyen honlapok segítségével lehet a legkevésbé húzós áron hozzájutni a kívánt jegyekhez.

Ne csak egy helyen keresgéljünk!

Minél több repjegy-kereső oldalt bogarászunk át, annál több esélyünk van meglelni a legkedvezőbb árakat. Rengeteg ilyen oldal létezik, de mivel a cél a lehető legolcsóbb jegy felkutatása, ezért érdemes szűkíteni a kört a Kayakra, a Skyscannerre, és a Momondóra, mivel ezek az oldalak – sok hasonló keresővel szemben – a fapados járatokat indító cégek árait és menetrendjeit is figyelik a nagy cégek mellett. A hazai Pelikán.hu ilyet például nem tud.

Budapest-Párizs oda-vissza a Skyscanner szerint (június 1-8.)
Budapest-Párizs oda-vissza a Skyscanner szerint (június 1-8.)

Általában a Skyscannerre szoktak a legtöbben hagyatkozni, de hiba lenne kedvencet választani, hiszen a „szép” ebben az egészben az, hogy eltérő helyekre, eltérő időpontban hol az egyik, hol a másik oldal lesz a nyerő, mivel nem feltétlenül ugyanazokat az ajánlatokat találják meg. Fontos tudni, hogy ha már leszűkítettük a kört egy-két légitársaságra, azoknak a honlapját érdemes felkeresni, hátha találunk eldugott akciókat, vagy valamiért megmagyarázhatatlanul olcsó (igen, van ilyen) jegyeket célállomásunk felé.

Budapest-Párizs oda-vissza a Momondo szerint (június 1-8.)
Budapest-Párizs oda-vissza a Momondo szerint (június 1-8.)

Alapszabály továbbá, hogy az oldalak által kiadott utak árára szűrjünk rá, állítsuk őket olcsósági sorrendbe – ha ezt egy oldal nem engedi, azt felejtsük el. Előfordulhat, hogy a legolcsóbb jegyekkel hosszú várakozási- és átszállási idő jár (vagy ami még rosszabb: sok átszállás), esetleg némi reptéren alvás. Magunknak kell tudni, hogy mi az, amit bevállalunk a gazdaságosság szellemében, és mi az, amit nem.

Budapest-Párizs oda-vissza a Kayak szerint (június 1-8.)
Budapest-Párizs oda-vissza a Kayak szerint (június 1-8.)

Legyünk rugalmasak

A Skyscanner és a Momondo találatait „személyre is szabhatjuk”, tehát ha találnak egy egész baráti árú utat egy adott légitársasággal, akkor érdemes szétbontani azt, és megnézni, hogy egy másik légitársaság oda- vagy visszafelé tud-e jobb áron repülni? Ha igen, akkor viszont azt kell letisztázni, hogy mikor érjünk a reptérre és mennyi időnk legyen átszállni, ugyanis egyik cég sem fogja megvárni a másik cég valamiért éppen késve érkező gépét. Lehetőleg próbáljuk meg elkerülni a reptéren éjszakázást, de egy óránál is legyen több időnk. Győződjünk meg arról is, hogy az a gép, amire átszállunk, arról a reptérről induljon, ahova érkeztünk – hatalmas szívás, ha ez nem így van.

Egy fapados gép belülről
Egy fapados gép belülről

Érdemes figyelni a fent említett oldalak napi ajánlatai mellett a heti, vagy a havi áraikat is – már ha nincs konkrét, megváltoztathatatlan repülési dátumunk kitűzve. A Skyscanner és a Momondo akár egy egész hónap, vagy az egész év árait is megmutatja, a Kayak viszont csak 7 napot. Ha nem sürgős az út, foglalhatunk így akár hónapokra előre is jegyet. De ott van még a Liligo is, melynek erőssége pont az, hogy az elkövetkező hónapra tud előrejelzéseket mutatni a jegyárak átlagos csökkenését vagy növekedését illetően.

Nem olyan jó reptéren aludni, mint amilyennek látszik
Nem olyan jó reptéren aludni, mint amilyennek látszik

Nem feltétlenül kell Budapestről repülni a célállomásunk felé csak azért, mert közel van. Simán előfordulhat ugyanis, hogy Bécsből, Prágából, vagy bármelyik közeli nagyvárosból olcsóbb jegyet találunk célunk felé. Azt viszont be kell kalkulálni a kalandba, hogy ezekre a külhoni repterekre el is kell jutni – ha ezzel az úttal a túra drágább lenne, mint egy budapesti repjegy, akkor nem éri meg a dolog.

A rugalmasságnak is van persze határa. Ha tudjuk hova akarunk menni és milyen hozzávetőleges időintervallumban, akkor ha találunk a „követelményeknek” megfelelő, olcsó jegyet, csapjunk le rá a lehető leggyorsabban, ugyanis a repülőjegyek ára kategóriákon belül (első osztály, turista, business) is változhat a foglalások idejétől függően.