Olcsóbb a benzin, de nem lesz olcsóbb a kenyér

Szerdán ismét csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, s most ott tartunk, hogy ennyire olcsón legutóbb több mint három éve, 2011 júliusában tankolhattunk a kutaknál. Bár ilyenkor sok vásárló azt várja, hogy a csökkennek ezzel a fuvarozók költségei, így pedig élelmiszerárak is, aligha történik ez meg.

hirdetés

Több mint három éve nem volt ilyen alacsony a benzin ára Magyarországon, mint jelenleg. Az olcsó üzemanyagárak elvileg maguk után vonhatnák az alapvető élelmiszerek árának csökkenését is, hiszen a fuvarozók és szállítmányozók is olcsóbban szállíthatnák az árukat a boltokba.

Szakemberek között sincs egyetértés abban, hogy pénztárcánkban is több marad a szokásos nagybevásárlás után. Egyesek szerint ugyanis a fuvarozók a korábbi üzemanyagár-emelések és a nemrég bevezetett útdíj miatt jelentős terheket veszteségeket könyvelhettek el, így a mostani árcsökkentést nem fogják beépíteni a díjaikba.

Ágai Tamás, a pécsi székhelyű Tom Market üzlethálózat alapítója ugyan elhárította érdeklődésünket, mondván, ők nem foglalkoznak logisztikával, de annyit elárult, hogy őt még nem értesítették a beszállítói, hogy csökkentenék az áraikat, így tehát náluk (egyelőre) biztosan nem lesz olcsóbb sem a pék-, sem a hentesáru.

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamata titkára szerint sem várható a közeljövőben, hogy csökkennének az élelmiszerárak.

– A pékáruknál nagyon komolyan romlott az elmúlt időszakban a jövedelmezőség. Amit most az üzemanyagárakban egy kicsit visszakapnak az érintett cégek a költségek területén, azt nem biztos, hogy át tudják engedni a fogyasztók felé. De ez sem biztos, hiszen a verseny ugyanakkor meglehetősen nagy. Ráadásul az alapvető élelmiszerek fogyasztói árai az elmúlt időszakban nem növekedtek jelentősen. Időlegesen előfordulhat, hogy olcsóbbak lesznek az élelmiszerek, de trend nem lesz belőle – fogalmazott a szakember.

A legutóbbi benzinár csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 373-374 forintra, a gázolajé 392-393 forintra mérséklődött. Emlékezetes, hogy a benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi közel három hónapban több mint 40 forinttal csökkent. A benzinár több éve nem mozgott 370 forint körül, legutóbb 2011 július elején kellett 370 forintot fizetni egy literért. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem ment 400 forint alá, utoljára 2011 októberében került 395 forintba. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.