Átalakul a Volán is

Olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb lehet a helyi és a helyközi közlekedés a jövőben. Ráadásul együtt: alakulóban van a Tüke Busz Zrt. és az immár régióssá vált volántársaság közötti megállapodás. A pécsi városvezetés közlekedési mintaprogramja átszervezések ellenére is megvalósulhat.

hirdetés

 

Év elején kezdődtek azok a tárgyalások, amelyek a helyi busztársaság – akkor még a PK Zrt. – és a Pannon Volán együttműködését tűzték ki célul. Pécs önkormányzata olyan közlekedési céggel tervezett együtt dolgozni, amelynek nincs milliárdos adótartozása.

Azóta azonban mindkét busztársaság struktúrája megváltozott: a helyi közlekedésért felelős PK Zrt. helyét a Tüke Busz vette át, míg a volántársaságok november elsejei hatállyal regionális egységekbe tömörülnek. A dél-dunántúli régió központja Kaposvárra került.

Pécsi mintaprogram kezdődik

– A pécsi mintaprogram lényege, hogy a közösségi közlekedést szervezettebbé, egységessé kell tenni – mondja Csizi Péter. Az alpolgármester szerint a pécsi városvezetés az elsők között valósíthatja meg azt a kormányzati programot, amely a közösségi közlekedés költséghatékonyabb és olcsóbb működtetését célozza meg egy közös irányítás alatt. A pécsi mintaprogram ennek megvalósításához nyújt szakmai hátteret.

Bebics János, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója lesz a régióvezető. Szerinte is fontos az együttműködés, mivel az erőforrásokat jobban kihasználó, költséghatékony gazdálkodást kíván kialakítani mind a helyi, mind pedig a helyközi közlekedésben.

A szakemberek még dolgoznak rajta, melyek lehetnek azok a költséghatékony pontok, amelyek segítségével zavartalanul lehetne biztosítani az olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb közösségi közlekedést.