Olcsóbb lesz a világítás

Az elavult utcai lámpatestek több mint felét lecserélik annak a projektnek a keretében, amely akár már ebben az évben elindulhat. A fejlesztés az évtizedes szerkezetek megújítását célozza.

hirdetés

Az igen komoly, nagyjából egymilliárd forintos fejlesztésre amiatt van szükség, mert a városban lévő közel 22 ezer égőtestből mindössze 8500 tekinthető a mai kor elvárásinak megfelelőnek. Az igen sok áramot zabáló Hgli (fehér higanyos) fénycsövekből 4600 van Pécsen. Bár sok energiát fogyasztanak, de a higanyos szerkezeteknél kevesebbet esznek a nátriummal töltött lámpák, ám ezekből is van több mint 8800.

A város tervei szerint egy hamarosan kiírandó közbeszerzéssel most az elavult, korszerűtlen lámpák jó részét lecserélnék. A fejlesztésre igen komoly, mintegy 900 millió forintot áldoznának.

A városnak csak az áramszámla éves szinten 420-440 millió forintjába kerül, amihez még hozzájön 50-60 millió forintnyi karbantartási költség. A tetemes forrásból évente 4160 órát üzemeltetik a lámpákat, ami azt jelenti, hogy napi átlagban 11,4 órát világítanak.

lámpa

A régi fényforrásokat LED-lámpákra cserélnék le, kicsivel több mint 7 ezer darabot vásárolnának belőlük. Ez a típus már egy ideje elérhető a piacon, ám korábban még nem volt teljesen üzembiztos ahhoz, hogy egy ekkora projektet bevállaljanak vele, ma már azonban a gyártók több éves garanciát is vállalnak ezekre a termékekre.

Magay Miklós, a pécsi városfejlesztési referatúra csoportvezetője szerint úgy számolnak, hogy a beruházást már idén el tudják indítani, s igen gyorsan megtörténhet a készülékek cseréje. Hozzátette, a fejlesztés alapvetően a városi, nagyobb gyűjtőutakat érinti és az új LED-lámpák fénye is erősebb lesz a mostaninál.

Az új készülékekkel évente 130 milliót spórolnak meg, a beruházás így közel 9 év alatt térül meg. A program azonban ezzel nem áll meg, hiszen már előkészítés alatt van a folytatás, így akár az egész városban új lehet e közvilágítási rendszer néhány éven belül.

[note]

Viszonylag új technológia

Bár már 1955-ben felfedezték a félvezetőknek azt a tulajdonságát, hogy feszültséget kapva fényt bocsátanak ki, de csak 1994-ben mutatták be az első LED-lámpát (Light Emitting Diode – fénykibocsátó dióda) a japánok.[/note]