Olcsóbb Pécsen lakni

Hamarosan megkezdődik a lázas lakáskeresés Pécsett – a felvételizők július közepén tudják meg a ponthatárokat, utána pedig mindenki megpróbálja megtalálni a számára leginkább szimpatikus lakóhelyet. Mivel a kollégiumi helyek száma véges, maradnak az albérletek.

hirdetés

Pécsen – egyetemi város lévén – nincs különösebben nehéz dolga annak, aki albérlethez szeretne jutni, bőséges a kínálat minden városrészben. Főként tégla- és panellakások közül válogathatnak az érdeklődők, de azért akadnak családi házak is.

– A mi adatbázisunkban főleg tégla- és panellakások szerepelnek, házakból kisebb a kínálat. Leginkább az orvosi egyetem környékén elhelyezkedő téglalakásokat keresik, de a többi városrészben is jól mennek az ingatlanok – mondta Vértes Eszter, az Albéret-Pécs.hu munkatársa.

A téglalakások 20 ezer forintnál kezdődnek, panel esetén egy szobát már 15 ezerért is ki lehet venni. Átlagban a három szobás ingatlanok 60 ezer, a kétszobások 50 ezer forint plusz rezsiért vehetők ki havonta.

Lakás-albérlet

– Úgy látom, az albérletek árai nem alkalmazkodnak az inflációhoz, évek óta nagyjából ugyanennyiért lehet bérleményhez jutni a városban – véli Vértes Eszter. 2007-ben például a Szigeti úton egy másfél szobás panel fejenként 25 ezer forintba került fixen havonta négy személynek, ami nagyjából megegyezik a mostani árakkal.

A pécsi ingatlanközvetítő azt is elmondta, hogy főként egyetemisták, fiatal párok, sportolók keresnek albérletet a baranyai megyeszékhelyen, a bútorozott és bútorozatlan lakásokra egyaránt van kereslet.

Új divat, hogy a lakók kisállattal együtt költöznének, azonban ezt csak kevés lakástulajdonos engedélyezi jelenleg.

Igazán nagy forgalom július közepén, a felvételi ponthatárok kihirdetése után jellemző, de már nyár elején is sokan keresgélnek lakást azok közül, akik Pécsen belül szeretnének elköltözni. Üzlethelyiség esetén a január a legforgalmasabb, de minden típusú ingatlannál van kereslet egész évben.

[box title=”Pécsett olcsóbb az albi”]

Pécs nem csak a budapesti árakhoz képest olcsóbb, ami a bérleti díjakat illeti, hanem a másik két nagy egyetemi városnál is kedvezőbbek itt az árak. Szegeden és Debrecenben inkább 70 ezer forint körül lehet havonta egy kétszobás téglalakást kivenni, Pécsett már 50-60 ezerért.[/box]