Olcsóbb a távhő, kevesebb a tartozás

A szolgáltatók szerint biztos, hogy meglépik a távhő csökkentését is

A melegedő radiátorok adták az apropóját annak a pénteki sajtóeseménynek, amelyen a pécsi távhőszolgáltató vállalat jövőbeni terveit vázolta fel Girán János alpolgármester és Vida János, a PÉTÁV Kft. ügyvezetője. A társaság gazdálkodása eredményes, amit a kintlévőség-állomány csökkenése és több száz lakás fűtési hálózatba történő tervezett bevonása is jellemez.

hirdetés

Korábban jelentős tartozást halmoztak fel a fogyasztók a társaság felé, ez azonban a két évvel ezelőtti adatokhoz képest jelentősen, 15 százalékkal csökkent. Ennek több oka is van, tudtuk meg Girán János alpolgármestertől.

– A rezsicsökkentés is szerepet játszik abban, hogy egyre kisebb a PÉTÁV kintlévősége, hiszen éves szinten átlagosan 42 ezer forinttal lett olcsóbb egy fűtésszámla. De lényeges az is, hogy az önkormányzat határozottabban lép fel az önkormányzati bérlakásban élők adósokkal szemben. Ebben a társaság munkatársaira is komoly feladat hárul, hiszen részletfizetési lehetőségekkel, életvezetési tanácsadással segítik a fogyasztókat abban, hogy minél kisebb teher háruljon rájuk. Szintén fontos, hogy a nemrég létrejött követelés-kezelési szervezet eredményesen és hatékonyan működik – mondta a városvezető.

Minden igényt kielégít a PÉTÁV rendszere.
Minden igényt kielégít a PÉTÁV rendszere.

Girán János hangsúlyozta, a PÉTÁV távlati céljai között továbbra is kiemelt helyet foglal el, hogy minél több háztartás csatlakozzon a távhőrendszerre, hiszen ez egyrészt piacbővítési lehetőségeket teremt a cég számára, másrészt ez a leginkább környezetbarát szolgáltatás. Ezért is volt jelentős lépés a pécsi erőmű átállása biomassza-alapú termelésre, hiszen a károsanyag-kibocsátás csökkentésével lényegesen mérsékelhető mind a légszennyezettség, mind az egészségügyi kockázatok mértéke.

A társaság által biztosított hőenergia 15 600 kW-tal bővült az elmúlt években, ami azt jelenti, hogy 150 tízemeletes panelház által felhasznált energiát használtak fel új fogyasztók – köszönhetően a távhőrendszerhez történt csatlakozásuknak. Az utóbbi időszakban távfűtésre állt át például a Honvéd utcai klinikai tömb, a Megye utcai gyermekotthon, a rendőrség Athinay úti egysége, a pezsgőgyár új központja, valamint az Ércbányász lakótelep mintegy száz lakása is. De további új fogyasztók is csatlakozhatnak a rendszerhez.

– A horvát színház 150 kW, a Rákóczi úton épülő, 100 garzonlakást magában foglaló társasház pedig 870 kW energiát fog felhasználni, de a tervek között szerepel, hogy bővítjük a keleti vezetékrendszert is, amely során a Zsolnay lakóteleptől a Budai vámig és a Komját Aladár utcáig található lakásokat is rácsatlakoztatjuk a hálózatra – közölte Vida János, a társaság ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy még rengeteg potenciális fogyasztót szeretnének rávenni arra, hogy álljanak át távfűtésre, hiszen a keleti városrészben számos épület bevonására is sor kerülhet a következő három évben – ehhez persze a megfelelő pályázati kiírásokon való sikeres részvétel is szükséges. A tervezett beruházások összértéke mintegy 900 millió forint.

A vállalat az elmúlt években egymilliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat és fejlesztéseket, főleg hőközpontok korszerűsítése és hálózat-rekonstrukciók és -bővítések formájában.