Olimpiát rendezne Pécs is

Vidéki helyszínként Pécs is rendezne versenyeket a 2024-es budapesti olimpián, amennyiben a hazai pályázat győzedelmeskedik – jelentette be Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő kedden a parlamentben. A város a kosármeccsek és a tollaslabda-mérkőzések egy részét rendezné meg.

hirdetés

Mint azt a képviselő elmondta, bár az olimpia eddigi egyik legfontosabb alapelve volt, hogy azt nem egy ország, hanem egy város rendezi meg, mára megváltozott a dolog. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új vezetése által elfogadott Agenda 2020 program már lehetővé teszi egyes sportágak vidéki megrendezését. Ez elsősorban a selejtezőkre (csoportmérkőzésekre) vonatkozik, de megfelelő indoklással egyes döntők vidéki rendezése is lehetséges.

London 2012 - MOB - Olimpiai csapatgyûlés

Pécs a kormányzati támogatásból épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia és a mellé tervezett multifunkciós, szintén állami pénzből létesülő sportközpont segítségével szállna be a kosárlabdameccsek megrendezésébe, emellett az európai színvonalú, magántulajdonban álló tollaslabdacsarnok helyszínként történő vizsgálatát is kezdeményezik.

Csizi emlékeztetett arra, hogy Pécs 19 olimpikont és 5 paralimpikont adott az elmúlt évtizedekben a magyar élsportnak, emellett a város sportlétesítményeit egy kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Vári Attila vezetésével működő cég, a Pécsi Sport Nzrt. működteti. Egyébként Vári dolga lesz annak a hatástanulmánynak az elkészítése is, amely a pécsi helyszíneket vizsgálja.

A pécsi közgyűlés kedden rendkívüli közgyűlésen járulhat hozzá a rendezéshez kapcsolódó pécsi szerepvállalásról.