Komoly díj Pécs tiszteletbeli német konzuljának

Idén dr. Gerner Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Germanisztikai Intézetének vezetője, Pécs tiszteletbeli német konzulja kapta a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat, amelyet egyebek mellett a kisebbségi jogok védelmében tevékenykedők számára ítélnek oda.

hirdetés

2007-ben alapította az alapvető jogok biztosa a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat. Az ombudsman és helyettesei minden évben javasolhatják az elismerést olyanok számára, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek munkásságukkal az emberi és állampolgári jogok, a kisebbségi jogok védelme érdekében.

Idén Szalayné Sándor Erzsébet, a kisebbségi jogokért felelős ombudsmanhelyettes Gerner Zsuzsannát javasolta a díjra a magyarországi németet nyelvének és identitásának megőrzése terén végzett munkája elismeréseképpen.

gerner zsuzsanna4

– Nem számítottam az elismerésre. Az ombudsmanhelyettes asszony szerint is nagyon fontos feladat a magyarországi kisebbségek nyelvének és kultúrájának megőrzése  – közölte Gerner Zsuzsanna, aki nem “csupán” Pécs tiszteletbeli német konzulja, hanem a Pécsi Tudományegyetem Német Nyelvészeti Tanszékén is oktat.

– Igazából eddigi oktatási tevékenységem is hangsúlyozottan ebben az irányban folyt. Nálunk nemzetiségi német szakos képzés is zajlik valamennyi szinten, s eddig is fontosnak tartottam azt, hogy a magyarországi németek nyelvét, identitását külön kurzusok formájában is közvetítsem a hallgatók felé. Úgy vélem, hogy aki több nyelvet és több kultúrát tudhat magáénak, az többszörös identitással rendelkezhet ugyan, de annak csakis előnyét élvezheti. Ez a díj megerősít abban, hogy ennek a munkának talán mások is látják értelmét – mondta Gerner Zsuzsanna.