Ön hallgatná néhány méterről a szomszéd klímáját?

Egy pécsi nő azért indítana pert, mert szerinte jogtalanul tiltották meg klímájának a használatát. A szerkezetet ugyanis néhány méterre a szomszédjának erkélyétől szerelte fel, akinek ez érthető módon nem tetszett.

Az RTL híradója – amelyik a történetet bemutatta – még egy mérnököt is megkeresett, aki szerint – nem hivatalos mérése alapján – a klíma rendben van, mert mindössze 49 decibellel zúg, a határérték meg éppen 50 decibel. (Éjszaka egyébként csak 40 decibel a határ.)

Ön tenné ilyen közel a klíma kültéri egységét a szomszéd ablakához?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Az, hogy ez azért mennyire nincs teljesen rendben, a Levegő Munkacsoport által készített anyag is mutatja, e szerint 40-60 decibel közötti zajhatás pszichés zavarokhoz vezethet, a koncentráló képesség csökkenéséhez és fáradtság-érzéshez.

A klímával felszerelt lakás tulajdonosa arra panaszkodik, hogy az önkormányzat videók alapján tiltotta meg a klíma használatát, és nem mérték meg a zajt – ezért most pert helyezett kilátásba, hogy használhassa a szerkezetet.

A kép baloldalán a panaszos erkélye, vele szemben meg ott a klíma – Ön örülne neki?

A pécsi önkormányzatnál azonban azt mondják, hogy birtokvédelmi eljárásról van szó, amit akkor indítanak, ha valakit “birtoklásában jogalap nélkül háborítják”.

A jegyzőnek egy ilyen eljárást igen rövid határidőn – tizenöt napon – belül kell lefolytatnia, ráadásul a tényállás tisztázásához szükséges bizonyítékokat az eljárási határidő lejártát megelőző ötödik napig lehet csak befogadni, azt követően a meglévő bizonyítékok alapján kell dönteni.

Az önkormányzat álláspontja szerint a helyszíni szemlére akkor kerülhet sor, ha a bizonyítékok alapján nem állapítható meg a birtokháborítás. A bizonyítékokat az érintetteknek kell a jegyzőnek megküldeniük, aki a feleket egyenrangúként köteles kezelni, így a bepanaszoltat levélben is értesítik erről.

Az ügyben három videófelvételt (és fényképeket) küldött a panaszos, amelyek alapján megállapítható volt, hogy a klíma kültéri egysége zavaró mértékű zajhatást okoz, nagyon közel van a szomszéd erkélyéhez és egyik lakószobájához, ezért annak használatát megtiltotta. Amennyibe ezt nem tartja be, akkor 5000 forinttól 500.000 forintig terjedő eljárási bírságot szabhatnak ki rá.

A panaszos lakásából a klíma

A kültéri szerkezet áthelyezése nyilván jóval kevesebbe kerülhet, és például van olyan klímaszereléssel foglalkozó cég, amelyik kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy egy-egy szerkezet kültéri egységének szerelésénél bizony gondolni kell a szomszédra is: neki ugyanis a kánikulában nemcsak a melegtől, hanem a zajtól is szenvednie kell.