Ingyen, de szívből segíthetünk

Pécsett rengeteg lehetőség van az önkénteskedésre, csak meg kell találni a megfelelő társaságot, csoportot, egyesületet, akik szívesen fogadják a viszonzatlan s önzetlen segítséget. Ebben segítünk most ezzel az önkéntesi lehetőségeket – a teljesség igény nélkül – összefoglaló írásunkkal.

hirdetés

Ha valaki ma segíteni akar a rászorulóknak, Pécsett garantáltan megtalálja a megfelelő fórumot, az igényeihez és érdeklődési köréhez passzoló olyan csoportot, akik bizonyára boldogan fogadják majd jelentkezését. Nézzünk meg először pár lehetőséget az egészségügy terén. Először is ott van a Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza, ahova bárki jelentkezhet önkéntesnek, azzal a feltétellel, hogy az irgalmasok vallási közösséghez is csatlakozik. A jelentkezők a kórházban és a hospice-házban is segíthetnek a betegek sétáltatásával, beszélgetésekben és egyéb foglalkozásokban vehetnek részt velük.

Létezik még Pécsett a Nevetnikék Alapítvány, akik a Pécsi Gyermekklinika beteg apróságainak segítenek a felépülésben különböző zenés – és bábjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal. Az alapítvány önkénteseinek feladata továbbá a fehér kórtermek feldíszítése és kifestése, például mesefigurákkal. Önkéntesnek bármikor lehet jelentkezni, az újonnan jelentkezőket pedig a helyi koordinátor és a már tapasztalt programtartók fokozatosan vezetik be és készítik fel a rájuk váró munkára.

A lelki segélyre is szükség van
A lelki segélyre is szükség van

A Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány pécsi lelki segély szolgálata főként fiatalok hívásait kezeli, és noha a telefonos lelki segély nem számít terápiának, azok akik itt dolgoznak önkéntesen, mégis rettenetesen sokat segíthetnek, hisz a lelki beteg, zavart fiatalok sokszor igen személyes gondokról tudnak így ismeretleneknek beszélni. Azt azonban érdemes tudni, hogy a leendő önkénteseknek el kell ehhez végezniük egy száz órás képzést.

A gyárvárosi Menedék Ifjúsági Klub profilja a szociális segítségnyújtás. Hátrányos helyzetű fiatalokat foglalkoztatnak, nekik rendeznek hasznos, fejlesztő, tanoda-jellegű programokat. Az ide érkező önkéntesek az itt dolgozó mentortanárok munkáját segíthetik a megannyi sport- és játékfoglalkozás, tanulás és szabadidős programok idején.

Gondozzunk állatokat!
Gondozzunk állatokat!

A Misina Állatmenhely a pécsi önkéntesek egyik kedvence. Itt lehetőség nyílik kutyák sétáltatására, szemétszedésre, fűnyírásra, takarításra, és az állatok ápolására, gondozására is.

Sokan nem tudják, de bizony kultúra témakörben is lehet Pécsett önkénteskedni. A Cella Septichora Látogatóközpontja még 2013 tavaszán indította el múzeumi önkéntes programját, azóta a sikere töretlen. A pécsi világörökségi helyszínek tárlatvezetőjévé válhat itt minden jelentkező, de különféle rendezvények és programok lebonyolításában is segédkezhetnek. A múzeumi önkéntes munka nagyszerű lehetőség a fiataloknak helytörténeti ismeretek elsajátítására és szakmai gyakorlatszerzésre.

Pécsiek, akik megcsinálják helyetted!
Pécsiek, akik megcsinálják helyetted!

Érdemes megemlíteni a Megcsináljuk helyetted – Pécs Facebook-csoportot is, melynek tagjai kerti munkákat, állatsétáltatást- és gondozást, terület-tisztítást, építkezéseket, felújításokat is bevállalnak, csak hogy segítsenek. Mindenkit várnak szeretettel a csapatukba, ha valaki a város lakóinak szeretne segíteni a mindennapi munkájuk megkönnyítésében, velük tárgyaljon!

Aki pedig a környékbeli erdők állapotán szeretne javítani, az nyugodtan csatlakozhat a Baranya Megyei Természetbarátok Szövetség programjaihoz. Náluk kisebb erdőtakarításokban lehet részt venni, a mecseki források környékének megszépítése itt kiemelt szerephez jut. De akár teljesítménytúrákon is segíthetik az önkéntesek a szövetség munkáját.

Ha pedig összeállításunkban nem talált szimpatikus programokat, nézze meg a Baranyai Önkéntes Centrum oldalát.