ÖPE: „a civilek nem kuncsorognak a város pénzéért, köszönet illeti őket”

A pécsi önkormányzat szerdai közgyűlése előtt Kővári János és Berényi Zoltán, az ÖPE-KDNP-frakció önkormányzati képviselői sajtótájékoztatót tartottak. A téma a közgyűlés volt, három fontos témát emeltek ki: a zárszámadást, a vásárcsarnok-építést, valamint a civil szervezetek támogatását.

hirdetés

Kővári János azzal kezdte, hogy megemlékezett a tegnapi napon tragikus hirtelenséggel elhunyt Bogdán Lászlóról, Cserdi polgármesteréről, aki – mint azt az önkormányzati képviselő elmondta – példaértékű munkájával nem csak beszélt, de tett is a cigányságért.

A sajtótájékoztató témája a közgyűlés volt, három fontos témát emeltek ki az ÖPE-KDNP-frakció szempontjából.

– A zárszámadásban végre számszerűen világossá válik, hogy a baloldali városvezetés vajon csődben vette át Pécset, avagy sem. A válasz egyébként az, hogy nem. Több, mint 3,5 milliárd forintos többlettel zárta az előző évet az önkormányzat, azt azt megelőzőt pedig 4,5 milliárddal. Kár, hogy elfüllentették a választást a baloldaliak, sok-sok milliárdos adósságot emlegetve, ami nem felel meg az igazságnak. De most erre fény derül, aminek örülünk – így Kővári János.

Hozzátette, reméli, hogy a pécsi gazdaság most új lendületet kap, amihez hozzátehet az új vásárcsarnok építése, mely beruházást állítása szerint az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) már 2012-ben kezdeményezett a közgyűlésben.

– Azért fontos ez a lépés, mert a helyi gazdaságot fejleszthetjük vele azzal, hogy értékesítési lehetőséget biztosítunk helyi termelőknek, hiszen nemcsak piacon, de élelmiszerboltokban és vendéglátó egységekben is helyi termékeket szeretnénk árusítani – mondta Kővári János. Hozzátette, mindeddig azért nem valósulhatott meg a projekt, mert nem volt rá elég az önkormányzati keret, plusz 500 millió forintra lenne szükség.

„A közgyűlés ma azt szavazná meg, hogy ne várjunk állami támogatásra, hanem hitelből finanszírozzuk az 500 milliót. Én azonban reménykedem abban, hogy számíthatunk a kormányzati támogatásra és nem lesz szükség a hitel mozgósítására”

– vélekedett a képviselő. Elmondta, egy következő lépést is elkezdtek előkészíteni, Pécsett a következő 1-5 évben egy élelmiszerfeldolgozó üzemet hoznának létre, ahol az eladásra alkalmatlan termékeket feldolgoztathatnák a termelők.

Balról jobbra: Kővári János, Berényi Zoltán

Berényi Zoltán a civil ügyekről beszélt.

– A hétfői, botrányosra sikeredett kulturális bizottsági ülés alkalmával számos olyan mondat hangzott el, amire az elmúlt 30 év modern rendszerváltása óta a civil történetben nem volt példa. Többek között, hogy „kuncsorognak a civilek”; hogy „ne a civilek döntsenek a civilekről, hanem az önkormányzat”; illetve, hogy az önkormányzat pénzét majd a civil tanácsnok osztja el – mondta az önkormányzati képviselő.

Hangsúlyozta, véleménye szerint az átlátható, mindenki által közmegegyezéses alapon való elosztást kell forszírozni, amire az ÖPE javaslatot is tesz: „2010-ben az egyesület kidolgozott egy komplex civil koncepciót, melyet egy kicsit le kellene porolni és szervezetek bevonásával átdolgozni, hogy együtt jól működő, aktív civil referensi hálózatot hozhassunk létre, amire egyébként volt már példa Pécs történetében” – fogalmazott Berényi Zoltán.

Végül elmondta: felszólítják Kunszt Márta civil tanácsnokot, hogy kérjen bocsánatot valamennyi civil szervezettől, mert ezek „nem kuncsorognak a város pénzéért, hanem mindannyian komoly és törvény által rájuk ruházott feladatokat látnak el, amiért csak köszönet és tisztelet illeti őket”.

hirdetés
Hirdetés