ÖPE: Pécsen elindult a zöldfordulat

Százmilliót fordít az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) zöld fejlesztésekre – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon. A költségvetésből erre a célra szánt összeg a pécsi családok, közösségek, szervezetek kezében fog landolni, akik a város szépítésére, a fenntartható városfejlesztésre fordítják majd azt. Panelek energetikai korszerűsítése, fák ültetése, iskolák és óvodák szemléletformáló pedagógiája áll az ÖPE célkeresztjében.

– Jelentős fordulat állt be a város életében, egy zöld fordulat. A zöld projekteket sikerül majd tető alá hozni. Összesen 100 millió forintot sikerült elkülöníteni a város költségvetéséből az ilyen célú törekvésekre. Arra, hogy mind a családok, mind a gyerekek, mind a különféle közösségek számára világossá tegyük, milyen is egy zöld főváros, mit jelent a környezettudatos gondolkodás – mondta Kővári János, az ÖPE elnöke.

– Az elmúlt napok szélsőséges időjárásából is láthatjuk, hogy a zöld szemlélet már nem egy hobbi, hanem kötelezettség. Elsőként ezért a város klímaadaptációs terve fog elkészülni, csak fenntartható városfejlesztésben kell gondolkodni. Viszont ez már nem elég, cselekedni is kell – jelentette ki.

– Ezen a ponton mindenképpen el kell mondanom, hogy ha egy választási kampányban valaki olyan ingyenes jóléti intézkedéseket hirdet, amik mögött semmilyen háttér nincs, az nem jó irány, főként nem vall fenntartható városfejlesztési szemléletre – utalt az MSZP-DK-Momentum-Jobbik jelöltjének ígérgetéseire.

Varga Péter, az ÖPE képviselőjelöltje az 50 millió forintos pályázati alapot ismertette, ami keretében az energiahatékonyság a cél a társasházak számára.

Röviden ismertette a panelokat célzó energetikai programokat az elmúlt évekből: a 2008-as panelprogramot, a 2015-ös Otthon Melege programot.

– Most az önkormányzat szerepvállalása minden eddiginél aktuálisabbá vált, elő kell segítenie az energiahatékonyságot, így a rezsi csökkentését – mondta el.

Varga Péter, Kővári János és Vozár Pál

Vozár Pál, az ÖPE alelnöke is beszélt a tervekről.

– 2015-ben voltak utoljára kiírva kimondottan civil szervezetek számára zöld pályázatok, most ez 30 millió forintos kerettel ismétlődik meg, egy szélesebb kör – gazdasági társaságok, társasházak, egyéb szervezetek bevonásával.

– Egy maximum 300 ezer forintos pályázhatósági kerettel számolnánk, így mintegy száz pályázatot tudunk támogatni. Három fő kategóriában képzeljük ezt el: faültetés és virágosítás a már meglévő és még létesítendő parkokban, közösségi kertek létrehozása azok számára, akik saját konyhakertet szeretnének, de nincs rá lehetőségük. Végül a közösségi terek bútorainak felújítása, cseréje is ide tartozna. Ezeknél a feladatoknál a Biokommal való egyeztetés kötelező lesz – így Vozár.

Kővári János végezetül hozzátette, iskolák és óvodák számára is kiírnak pályázati alapot, összesen 20 milliós keretből. Ebből eszközfejlesztéseket hajtanak végre, szemléletformáló továbbképzéseket tartanak. A keretből az iskoláknak 12,5, az óvodáknak 7,5 milliós összeget biztosítanak összesen. Pályázni előbbieknek maximum 500 ezer forintra, utóbbiaknak 300 ezer forintra lehet.

A szemléletformáló program városszerte összesen 15 ezer gyermeket és családjaikat érheti el.

hirdetés
Uránia Mozi