Operaházzá változik az Uránia mozi

A Rómeó és Júliát is láthatjuk élőben

Ki hitte volna, hogy egy moziban nem csak filmeket lehet nézni, hanem mondjuk operaelőadásokat, és balett-darabokat is? Az Uránia moziban márpedig nemsokára ilyesmire is lesz lehetőség. A leghíresebb és legnépszerűbb műveket ráadásul egyenesen Londonból sugározzák a pécsi filmszínházba, méghozzá élőben!

hirdetés

Nagyszabású projektbe vágott bele a pécsi Uránia mozi, a nemrég felújított, világszínvonalú 3D-s vetítővel rendelkező premier filmszínházban ugyanis nemsokára a brit Royal Opera House (Királyi Operaház) balett és operaelőadásait is megtekinthetik a műkedvelő pécsiek. Ezeket a világhírű előadásokat pedig élőben, műholdas közvetítés útján tekinthetik meg a táncszínház és az opera iránt lelkesülő pécsiek.

Nem csak filmeket vetít ezután az Uránia
Nem csak filmeket vetít ezután az Uránia

Az innovatív újítást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó Krisztián, az Uránia Mozgókép Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy amióta az Uránia üzemel, mindig is próbáltak olyan színes kínálattal kedveskedni a mozilátogatóknak, ezért is találkozhattunk a premier-moziktól nem megszokott koncertfilmekkel, filmklubokkal, vagy akár újra vetített régi klasszikusokkal.

A Rómeó és Júliát is láthatjuk élőben
A Rómeó és Júliát is láthatjuk élőben

Ebbe a sorba pedig beillik az új projekt, az opera is. Szabó végezetül elmondta, hogy az Urániában a közeljövőben olyan örökbecsű operaelőadásokat lehet majd látni, mint a Rómeó és Júlia, a Figaro házassága, a Diótörő, vagy épp a Traviata.

A sajtóeseményen részt vett Girán János pécsi alpolgármester is, aki elmondta, hogy a város kulturális életében nagy jelentősége van egy ilyen progresszív, szórakoztató programnak, ugyanis az Uránia kezdeményezésének köszönhetően a város legkedveltebb mozijába olyan kulturális fellegvárak operaházainak élménye költözik be, mint New York, vagy London. Azok a pécsiek tehát, akik nyitottak az ilyen színes nemzetközi kulturális-zenés eseményekre, végre saját városukban is meg tudják tekinteni a legnagyobb opera- és balett-előadók műsorait. Ezzel pedig az Uránia bebizonyította, hogy gyorsan Pécs meghatározó kulturális központjává vált, ahol nem csak a városiak ízlését szolgálják ki, hanem azt formálják is.

Farkas Attila, Szabó Krisztián, és Girán János az Uránia moziban
Farkas Attila, Szabó Krisztián, és Girán János az Uránia moziban

Ezután Farkas Attila, a Pannonia Entertainment képviselője a műholdas műsorsugárzás technikai feltételeiről és a módszerhez kapcsolódó eddigi tapasztalataikról beszélt. Kifejtette, hogy a műholdas élő műsorsugárzás technikája már több mint 10 éve jelen van a nemzetközi- és a hazai mozikban is, épp ezért attól nem kell tartaniuk a pécsieknek, hogy a vetítéseket technikai malőrök fogják megszakítani.

Operaházi hangulat lesz a moziban
Operaházi hangulat lesz a moziban

A módszer bevált – mondta Farkas -, a vetített opera- és balettelőadások pedig szerte a világban nagy sikert arattak. Ami érthető is, hiszen míg a londoni vagy a New York-i operaházakban ezekért az előadásokért közel 100 ezer forintot kellene kifizetnünk, addig Pécsett egy mozijegy áráért élvezhetjük az élő műsorokat. Azáltal pedig – folytatta –, hogy az Uránia élőben, a londoni előadásokkal egy időben mutatja be a Királyi Operaház előadásait, az érdeklődők megtapasztalhatják, hogy a mozi nem csupán egyszerű filmvetítő médium, hanem a kultúraközvetítés fontos eszköze.