Külső piacokon is erősödik Pécs

A Harman egyik csúcskategóriás asztali hangsugárzó szettje

Pécs alpolgármestere szerint jó esély van arra, hogy a pécsi vállalkozások tovább erősítsék szerepüket a határainkon túli piacokon. Ebben ugyanis hatékony finanszírozási formákkal járulnak hozzá.

hirdetés

Őri László az EXIM Bank által szervezett „Exportra fel!” fórumsorozat pécsi állomásán beszélt minderről, amikor a jelenlévőket köszöntötte.

– Amikor a rendszerváltást követően a helyi, nyersanyagokra épülő ipar összeomlott, Pécs utat keresett, hogy ismét talpra álljon. A folyamat lassú volt, és még ma is tart, azonban az utóbbi években komoly lendületet vett – mondta a városvezető.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a baranyai megyeszékhely önkormányzata 2014-ben első számú feladatául a gazdaság fejlesztését és a munkahelyek teremtését tűzte ki. Ez a vállalás nem egy ciklusra, hanem legalább egy évtizedre szólt, és minden döntést ennek a célnak rendelnek alá azóta is – emelte ki.

– A város törekvéseit a kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatja, és olyan piaci szereplők segítsége is fontos, mint a gazdaságélénkítési fórumot tartó, Pécsen is jelenlévő EXIM Banké – hívta fel a figyelmet Őri.

Pécs déli nyitása nagy gazdasági potenciált jelent
Pécs déli nyitása gazdasági potenciált jelent

Az alpolgármester kitért rá: azt szeretnék, hogy a pécsi vállalkozások megerősödjenek, ehhez ugyanakkor szükség van a külföldi piacokon való hatékony megjelenésre is. Ehhez igyekszik segítséget nyújtani a város azzal is, hogy a híd szerepét betöltve a kulturális déli nyitás elnevezésű stratégiáját felhasználva Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia felé segíti a kapcsolatfelvételt. Ennek a folyamatnak gazdasági hozadékai is vannak, és lesznek is – tette hozzá.

Szabó László: történelmi csúcson Magyarország
Szabó László: tavaly az export meghaladta a 90 milliárd eurót

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára történelmi csúcsnak nevezte, hogy tavaly az export meghaladta 90 milliárd eurót (27 ezer 450 milliárd forintot), a külkereskedelmi többlet pedig 8 milliárd euró (2440 milliárd forint) fölé emelkedett. Ezzel Magyarország a régió gazdaságilag legstabilabb, legbiztonságosabb országává vált – jelentette ki.

Hozzátette, hogy az első féléves adatok szerint az idei év is “elég jónak tűnik”, az export 3,5 százalékkal növekedett, a külkereskedelmi többlet 5,3 milliárd eurónál (1616 milliárd forint) jár.

Boros Gergely, az EXIM dél-dunántúli régiójának képviseletvezetője lapunknak elmondta, a régió vállalkozásai számára minden olyan lehetőség megtalálható, amit az EXIM támogatni tud valamilyen módon, legyen szó befektetésekről, beruházásokról, gyártás- és termelés-finanszírozásról. Tapasztalataik ugyanakkor azt mutatják, hogy a térségben (és az országban) a kis- és középvállalkozási szektor külpiacra lépését segíti a pénzintézet. A közelmúltban 50-60 százalékkal nőtt az olyan cégek aránya, amelyek az EXIM finanszírozási megoldásait használják exportjuk javítására.