Őri László: a választás tétje, hogy tudunk-e új korszakot nyitni Pécs és Baranya történetében

Őri László: figyelni kell arra, hogy megfelelő szakember álljon rendelkezésre Pécsett

A választás tétje, hogy új korszakot tudunk-e nyitni Pécs és Baranya történetében, avagy hagyjuk, hogy a balliberális ellenzék csatatérre változtassa a megyeszékhelyet, ahonnan a kormánnyal háborúzna, vélekedett lapunknak adott nyilatkozatában Őri László, Pécs leköszönő alpolgármestere, aki a Fidesz-KDNP megyei listavezetőjeként – amennyiben a választók bizalmat szavaznak a pártszövetségnek – a baranyai közgyűlés elnöki posztjának várományosa. A nemzeti oldal politikusa a mohácsi helyzetre is kitért Szekó József tragikus halála kapcsán – írja a Pécsi Újság.hu.

Csaknem tíz esztendőt követően távozik a pécsi közgyűlésből Őri László, aki előbb önkormányzati képviselőként, 2014 óta pedig alpolgármesterként tevékenykedett. Erről az időszakról szólva a politikus köszönetét fejezte ki a pécsieknek, hogy bizalmukból szolgálhatta Pécset előbb a Rózsadomb, majd Ispitaalja képviselőjeként.

Az elért eredményekről szólva kifejtette, nagyon fontosnak tartja például, hogy a korábbi szocialista városvezetés által halálra ítélt, bezárt Illyés Gyula Általános Iskola és Óvodát széles körű összefogás eredményeképp felújították, s így újra gyerekzsivajtól hangos az intézmény, amely a rózsadombi városrészben közösségi térként is szolgál. Ugyancsak kiemelkedően fontos eredményként tartja számon a Köztársaság Téri Általános Iskola homlokzatfelújítását, a Jókai utcai általános iskola felújítását, valamint az Ispitaalján végzett járda- és útfelújításokat.

– Legalább ekkora jelentősége van annak is, hogy a választókerületemben erős helyi közösség alakult ki, amit a nagyvárosokban egyáltalán nem könnyű megvalósítani. Ezért is örülök, hogy Barkóczi Csaba, aki ennek egyik előmozdítója, úgy döntött, vállalja a megméretést, s elindul képviselőjelöltként a választókerületben – fogalmazott Őri László.

Pécs helyzetére térve kiemelte, sokáig nehézségekkel küzdöttek a költségvetés helyzete miatt, ennek azonban vége, erőfeszítéseiknek köszönhetően tavaly már jelentős megtakarításokkal zárták az évet. Úgy vélte, a fordulópont 2016-ban következett be, azóta fejlődő pályára állt a város, cégek sora döntött úgy, hogy Pécsett hajt végre beruházásokat, aminek köszönhetően számos új munkahely jött létre.

– Önmagáért beszél az a tény, hogy a város iparűzésiadó-bevétele 700 millió forinttal emelkedett – szögezte le.

Őri László hangsúlyozta, az elmúlt évek során több régi adósságot is törleszteni tudtak, többek között azzal, hogy Kertvárosban új rendelőt adtak át, az uránvárosit pedig felújítják. Nemcsak a szak-, hanem a háziorvosi rendelők is megújultak városszerte.

– Kétgyermekes apaként arra különösen büszke vagyok, hogy a pécsi bölcsődék és óvodák jelentős részét sikerült felújítani, amire 2,5 milliárd forintot fordítottunk, az intézményhálózat ilyen mértékű fejlesztésére a rendszerváltás óta nem volt példa, ma minden negyedik pécsi gyermek felújított bölcsődébe, óvodába járhat.

A nemzeti oldal politikusa ugyanakkor leszögezte, még nagyon sok feladat áll előttük, nemcsak Pécsett, hanem Baranyában is.

– Amióta megkaptam a megyei listavezetői pozícióra szóló felkérést a Fidesz-KDNP pártszövetségtől, feltett szándékom, hogy Pécs és Baranya erős szövetségben működjön együtt, erről Vári Attilával, Pécs polgármesterjelöltjével is egyeztettem már. Pécsett cél a város 21. századnak megfelelő újraiparosítása, régióközponti szerepének visszaszerzése. Mindebből nemcsak a pécsiek, hanem a baranyaiak is profitálhatnak, a kisebb településeken még van munkaerő-tartalék, akik állásra találhatnak Pécsett, a falvakban előállított, egészséges élelmiszereknek pedig új piacok nyílhatnak meg a megyeszékhelyen.

Őri László arra a kérdésünkre, mely szerint mi a választás valódi tétje Pécsett és Baranyában, azt válaszolta: „nem kevesebb, mintsem az, hogy tudunk-e új korszakot nyitni Pécs és a megye történetében, új lendületet adva a fejlődésnek, avagy hagyjuk, hogy a balliberális ellenzék csatatérré változtassa a megyeszékhelyet, ahonnan a kormánnyal háborúzna. Csatatéren még nem épült semmi, csak romok maradtak.”

A megyei közgyűlés elnöki posztjának várományosa a mohácsi helyzetre is kitért. Úgy fogalmazott, a Duna-parti város polgármestere, Szekó József tragikus halála nem csak Mohács, egész Baranya számára óriási veszteség.

– A jelenlegi állás szerint a szocialisták nem léptetik vissza a polgármesterjelöltjüket. Arra kérem a mohácsiakat, vasárnap szavazzanak Szekó József csapatára, a Fidesz-KDNP helyi jelöltjeire, valamint a pártszövetség megyei listájára. A város jövőjét befolyásoló további kérdésekre a választás eredményének ismeretében tudunk majd választ adni.

hirdetés
Hirdetés