Óriás naperőművet építenének Pécsen

Épül a gazdaságos energiaforrás

Egy Németország több részén már évek óta, s hazánkban is nemsokára napelemparkokat üzemeltető német nagyvállalat kezdte el egy pécsi naperőmű tervezését. A cég hazai képviselete a Tüskésrétet nézte ki magának: itt több mint húsz focipályányi területet borítana be napelemekkel. A megtermelt energiát eladnák a szolgáltatónak.

hirdetés

– Tárgyalásokat folyatunk a városvezetéssel arról, hogy a tüskésréti városrészben egy nagyobb területet bérelhessünk a jövőben. Pécs ugyanis kiváló adottságokkal rendelkezik egy naperőmű tekintetében, hiszen a napsütéses órák száma magas, az időjárás kellően kedvező ilyen energiaforrások kiaknázására – mondja Lévai Béla, a SYBAC-Solar Hungary Kft. ügyvezetője.

A cég nemrég vette fel a kapcsolatot a várossal, hogy elinduljon legújabb projektjével. A kétezres évek eleje óta működő német anyavállalat hazai leányaként a SYBAC-Solar Hungary Kft. tavaly alakult meg Magyarországon. A társaság célja, hogy napelemszigeteket, napelemparkokat hozzon létre nálunk, s hosszú távon a megtermelt energia rendszerbe táplálásával érjen el nyereséget.

Többek között Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban vannak a cégnek működő erőművei; összesen 125 ezer, négyfős család éves villamosenergia-felhasználását képesek így előállítani.

Lévai Béláék 2014-es indulásra készülnek

Eddig nálunk az Alföldön, Szank környékén hat kisebb szigetet létesítettek, Ópusztaszer, Balástya és Pusztaszer térségében pedig három, egyenként 500 kW-os napelemparkot hoznak létre októberig. Érzékeltetésképpen: egy-egy ilyen 500-as park villamosenergia-termelése több mint 150, négyfős család éves áramfogyasztására elegendő kapacitást nyújt.

– Pécsre egy 7 megawattos létesítményt képzeltünk el, ami azt jelenti, hogy egy közel húszhektáros területet vennénk igénybe. A park nagysága függhet a remélt EU-s támogatások mértékétől, s attól, hogy az energiaszolgáltató mennyi villamos áramot lesz hajlandó átvenni tőlünk – így az ügyvezető.

Németországban hatvan-hetven hektáros parkja is van a cégnek

– Ha az eredeti terveknél maradunk, a kétmilliárdos költségek előteremtéséhez szeretnénk majd uniós támogatást is igénybe venni, ahogy történt ez az alföldi beruházások esetében is – mondja a magyar származású, ám egészen a legutóbbi időkig Németországban élő Lévai.

A cégvezető szerint hazánkban némileg több idő kell egy napelempark létrehozásához, mint Németországban, de optimista forgatókönyv esetén már jövőre elindulhat a területen a munka. Ehhez kellenek a hatósági engedélyek és a város akarata is, részükről viszont elkötelezettek a fejlesztésben – mondta.

[frame]

Egyre több ilyen lesz

A szakértők szerint egyre növekvő ütemben várható a megújuló energiaforrások használata Magyarországon. Tíz év alatt ugyan több mint kétszeresére nőtt a megújuló energia részesedése az áramellátásban, de még nem éri el az uniós átlagot. Az Európai Unió tagországai vállalták, hogy közösen 2020-ra a teljes energiafogyasztás 20 százalékát megújuló forráson biztosítják majd. Magyarország ebből a vállalásból az ország adottságait és teljesítőképességét figyelembe véve 13 százalékos hivatalos vállalás mellett 14 százalékos részarányt célzott meg. Az áramfogyasztáson belül a megújulók aránya jelenleg 6-7 százaléka körüli. Éppen ezért várhatóan uniós és hazai források is lesznek hasonló beruházásokra.

[/frame]

 • Annamari Posch

  Nem gondoltam volna,hogy egy ilyen jó nevű cég bűnözőt is alkalmaz ******* személyében,aki ellen több rendőrségi eljárás folyt, és jelenleg is eljárás van ellene Németországban adó csalás miatt.
  Ez-igen

 • Egy régi ismerős

  ********! A neved a korrupcióval a ki nem fizetett számlákkal, az emberek becsapásával
  és kihasználásával a hitványsággal egyenértékű. Mindennek eljön egyszer az ideje ezt ne
  feledd.! Amit Magyarországon és Horvátországban műveltél ezért nem kellett volna vissza-
  jönni Magyarországra. A hozzád hasonló disszidensekből éppen elég van már ebben az
  országban. Mindenért meg fogsz fizetni!

 • Piripócsi

  Inkább hülyeségerőművet kellene építeni. Emberi butaságból kimeríthetetlen készletei vannak az országnak.

 • Biomassza

  Hosszú évtozedek óta ismert technológia ez, mi mégis inkább a mecsek fáival fűtjük az erőművet. Valszeg minden fa és növény eltűnik, mikorra sikerül megérteni, hogy a napfény nem ehető…

 • Ubuntu

  aminek a tulajdonosa a sybac magyarország az e-cegjegyzek szerint

 • va-la

  Az ópusztaszeri konstrukciót egy pécsi vállalkozás építi.