Óriási autós razzia volt Pécsen

Több mint 300 autóst ellenőriztek Pécsett szeptember 30-án a rendőrök. Az ittas vezetőkre szálltak rá, de túl sokat nem találtak.

hirdetés

Több olvasónk is jelezte a hétvége folyamán, hogy szeptember 30-án, szombaton a Magyarürögi úton, a Táncsics Mihály úton és a Rákóczi úton is véletlenszerű rendőrségi szondáztatásokba futottak autójukkal. A rendőrök nem igazoltattak, nem kértek papírokat, csak az alkoholtesztert használták. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy az ittas vezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében élnek a pécsi rendőrök ezzel a módszerrel, amit „finn-módszeres” ellenőrzésnek hívnak.

Több százan találkozhattak ezzel a kütyüvel az ellenőrzések során

A baranyai zsaruk idén januártól kezdve minden hónapban használják ezt a módszert, mely a leggyorsabb és egyben legmegbízhatóbb megoldás arra, ha ki akarják szűrni a tintásan autózókat. Az elsőként Finnországban alkalmazott módszer lényege, hogy egy előre kijelölt helyen megállítják az autókat, majd több rendőr egyszerre, gyorsan megszondáztatja a sofőröket.

Ha egy autós az ellenőrzés során nem bizonyul ittasnak, simán továbbengedik, ha viszont igen, és így saját, valamint a többi autós és gyalogos testi épségét kockáztatja, félreállítják és eljárást indítanak ellene. Aki részegen vezet – amellett, hogy a saját és a többi közlekedő testi épségét kockáztatja –, akár több százezer forintos bírságot is kaphat, és a jogosítványát is elvehetik. Nem hiába tartják ezt a módszert hatékonynak.

A finn-módszer elrettenti a piásan vezetőket? (police.hu)

A rendőrségtől megtudtuk, hogy a szeptember 30-ai ellenőrzés alkalmával a rendőrök 310 sofőrt leheltettek meg, de mindössze három autóvezetővel szemben intézkedtek ittas járművezetés gyanúja miatt.

Feltehetően a sors iróniája, hogy október 2-án a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épp egy ittas vezetéses balesetről adott hírt. Az eset során egy 46 éves komlói férfit igazoltattak a rendőrök október első napján, aki autójával letért az úttestről, kidöntött egy tűzcsapot, majd a vízelvezető árokba hajtott Komlón, az Ipari úton. A piás sofőr könnyen, a mellette utazó 46 éves komlói nő pedig súlyosan sérült meg. A férfi vezetői engedélyét a rendőrök el is vették.