Óriási kamu a magasházi azbeszt

Nem az első, de sajnos valószínűleg nem is az utolsó alaptalan rémhír kezdett terjedni a napokban a Magasház bontásával kapcsolatban. Utánajártunk annak, hogy mi a valóság!

hirdetés
Uránia Mozi

A legújabb fals információ komoly hatásokkal járt. Azt eredményezte, hogy miatta ovisok szokhatnak be új intézményekbe. Azt beszélték ugyanis, hogy a Magasházban tekintélyes mennyiségű rákkeltő azbeszt található, ami felszabadulhat a bontáskor. A bepánikoló szülők pedig anélkül léptek, hogy egyetlen szakembert is megkérdeztek volna.

A szájról-szájra terjedő rémhírt nem tudni, ki kezdte el terjeszteni, mindenesetre annyit elért vele az illető, hogy a szomszédos óvodából elvitték a szülők a gyerekek egy részét.

Pedig a Magasház építésekor már szóba sem kerülhetett az azbeszt használata, már akkor tudták ugyanis, hogy egészségre káros lehet ez az anyag.

A Magasház
Bármilyen félelmetes is, nem rákkeltő a Szellemház

Áspán László okleveles építészmérnök, a terület szakértője végigkövette az épület kálváriáját. Mint mondta, a tervek és a technológia megalkotásánál szóba sem került az azbeszt használata, hiszen már régen nem alkalmazták az anyagot akkoriban.

Áspán szerint a rémhír alapját az adhatta, hogy 2003-ban használtak szigetelőanyagot a ház megerősítésekor. Azonban teljesen másfélét.

Akkor minimális mennyiségben ásványgyapotot is alkalmaztak szigetelésként. Ezt az anyagot pedig rendszeresen használják hazánkban és külföldön is, mivel kiváló hőtartó tulajdonságai vannak. A gyapot viszont egyáltalán nem mérgező, de erre hihették azt a laikusok, hogy az a valójában káros azbeszt. Egy súlyos félreértésről van szó – mondta.

A pánikot keltő hír hallatára az idős mérnök személyesen látogatta meg az üresen álló szellemházat ismét, csak hogy sokadjára is megbizonyosodjon arról, amit már az építéskor tudott. Természetesen nem kellett csalódnia. Nyoma sincs azbesztnek az épületben.

A bontó konzorciumnál pedig azt mondják, nemhogy az azbeszttől, de a portól és a füsttől sem kell félni a szégyenfolt eltüntetésekor.

A Magasház bontását kivitelező STRABAG MML Kft. – Land-Bau Kft. tájékoztatásai szerint több alkalommal sor fog kerülni a zaj- és porterhelés ellenőrző mérésére, illetve a környező utakat, járdákat folyamatos rendszerességgel takarítani fogják a kivitelezők.

Mi az az azbeszt?
A magnézium-szilikátot (a rettegett azbesztet) hő- és gépészeti szigetelésre használták régebben a cementbe belekeverve, ám mióta rákkeltő hatása bebizonyosodott, nem alkalmazták az építőiparban. A felhasználásával készült területekről egyébként speciális eljárással távolítják el, és veszélyes anyagnak nyilvánítják. Mivel a Magasházban nincs azbeszt, így esetünkben ilyen eljárásokra sem kell felkészülni.