Oroszokkal szövetkezik Baranya

Az atomvárosok után most a tankcsatáról híres Kurszkkal is szorosabb szövetséget alakít ki Baranya. 

hirdetés

Bár sokan a második világháború legnagyobb tankcsatájáról ismerhetik Kurszk nevét, ám a névadó várost is magában foglaló megye nagyon komoly gazdasági erővel bír, viszonylag nincs is messze Magyarországtól,hiszen Oroszország nyugati felében található. A közel félmilliós városban több egyetem is működik, jelentős ipari központ is.

Budapest, 2015. október 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Alekszandr Mihajlovot, az oroszországi Kurszk megye kormányzóját a minisztérium tetõteraszán 2015. október 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Szijjártó Péter pezsgővel fogadta Kurszk megye kormányzóját 

Kedden Kurszk megye és a magyar külügyminisztérium között kereskedelmi-gazdasági, tudományos-műszaki, környezetvédelmi, humanitárius, kulturális együttműködésről írt alá megállapodást Szijjártó Péter miniszter és Mihajlov Alekszandr, Kurszk megye kormányzója.

kursz22
Pécsnél majd’ háromszor nagyobb Kurszk

Szijjártó Péter szerint az EU szankciói és az azokra válaszként adott orosz gazdasági embargós lépések nagyon komoly károkat okoztak az európai – köztük a magyar – gazdaságoknak, továbbá Oroszországnak, Ukrajnának és a volt szovjet tagköztársaságoknak. Úgy vélte, ebben a helyzetben nő a jelentősége a regionális együttműködéseknek, ezért döntöttek úgy, hogy Kurszk megyével szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést

Ezt követően Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke is szignózta a két megye közötti kontraktus az orosz kormányzóval.

GER_6669
Baranyával is szerződtek az oroszok

Az ünnepélyes keretek között megtartott aláírást megelőzően a Baranya megyei közgyűlés ellenzéki és kormánypárti képviselői egyhangúlag szavazták meg a Kurszk megyével létrejövő szorosabb együttműködést.

Baranya megye és az oroszországi föderáció között az első hivatalos együttműködés az orosz Zárt Atomvárosok Szövetségéve jött létre 2012-ben. Ezen megállapodás szerint együttesen közreműködnek a befektetői és üzleti kapcsolatok kialakításában Baranya megye kis-, és közepes vállalkozásai a zárt atomvárosokkal.

Két évvel később  testvérvárosi együttműködést írt alá Harkány a szintén a kurszki területen található Kurcsatov várossal. A fürdővárosba egyébként a rubelválság miatt nem jönnek mostanság az orosz atomnyugdíjasok, holott korábban ez volt a terv.