Örülnek a szórakozóhelyek az éjjeli buszoknak

A nyári menetrend életbelépésével együtt a teljes várost is lefedték az éjjeli buszjáratok. A belvárosi kocsmák, szórakozóhelyek tulajdonosai szerint így tovább maradnak bent az emberek. A taxisok számítanak negatív hatásra a változás miatt, de az szerintük nem lesz jelentős.

hirdetés

Több olvasói megkeresés is érkezett lapunkhoz, miután beszámoltunk róla: jelentős változtatást tervez a Tüke Busz Zrt. a nyári menetrend bevezetésével egy időben. Az érdeklődés annak szólt, hogy a vállalat minden városrészt beköt az éjszakai autóbuszhálózatba, ezzel egyidejűleg pedig megsokszorozza a későn futó járatok számát is. Így éjjel tizenegytől a hajnali órákig órás, másfél órás indulási időkkel tervezik a különböző járatokat.

Az intézkedésnek komoly hatásai lehetnek, főként a belvárosi életre. A közteresek például abban bízhatnak, hogy kevesebb olyan lézengő, ittas egyén kevereg a pécsi utcákon, akik a reggeli buszra várva nem tudnak magukkal mit kezdeni; de ugyanebben bízhatnak a belvárosban élők is.

A taxisokat nem zavarja…

A legmarkánsabban viszont a taxisoknak és a kocsmáknak, szórakozóhelyeknek okozhat nagy változást az új rendszer.

– Bár biztos, hogy valamivel kevesebb lesz az utasunk, megrendíteni nem fogja a taxis vállalkozásokat a lépés. Más a célközönség ugyanis. Aki eddig taxizott, nagy arányban ezután is fog – vélekedik Kovács József, a pécsi Volán Taxi ügyvezetője. Szerinte a busszal utazók eddig is főként busszal mentek haza, s használták is a korábbi éjszakai járatokat. – Minimális csökkenésre számítunk éppen ezért – tette hozzá.

A taxisok többek között ezért sem készülnek akciókra, tarifacsökkentésre. – Nem is nagyon tudnánk miből engedni, kis híján önköltséges áron dolgoznak a sofőrök, ráadásul sok éve alig emeltek, pedig a benzinárak elrugaszkodtak – mondta.

A taxisok rezignáltságával szemben a vendéglősök lelkesen fogadják a lehetőséget.

Szép Tamás, a Nappali tulajdonosa például maga is észrevette, hogy a kora éjjeli órákban a vendégek egy része szedi a sátorfáját. – Hogy hova mennek ilyenkor, azt nem tudom, de feltételezhetően indulnak az utolsó buszok, taxiért meg nem akarnak fizetni ezek a fogyasztók – mondta. Ha viszont maradhatnak, reményei szerint többet is fogyasztanak majd.

Több vendéglátós is hasonlóan nyilatkozott lapunknak, volt, aki hozzátette: az alkalmanként hajnali egyig, kettőig maradók korábbi taxira félretett pénzeiket is a bárokban, szórakozóhelyeken hagyhatják majd.

Rohr Róbert, a Trafik első embere szerint mindenképpen előnyösebb nekik, ha a fiatalok nem lesznek annyira időhöz kötve, mint korábban, de ő egy másik előnyét is kiemelte az éjszakai buszközlekedésnek. – Sok vendégünk a hajnali buszra várva csak unatkozott, már nem is igen fogyasztott vagy éppen az utcán várakozott. Mindenkinek jobb lesz, ha ők is haza tudnak menni, amikor csak akarnak – vélekedett.