Összefogó kötet jelent meg az itt élő németségről

A magyarországi németek története – ezzel a címmel írt nagymonográfiát prof. dr. Gerhard Seewann, a Pécsi Tudományegyetem oktatója. A kötetet szerda délelőtt mutatták be a városházán a szerző, dr. Őri László alpolgármester és Erb József önkormányzati képviselő jelenlétében, aki fő szorgalmazója a helyi német kapcsolatok ápolásának.

hirdetés

Seewann kötete 2012-ben jelent meg először németül, ám most magyar nyelven is hozzáférhetővé vált. A mű nagy jelentőséggel bír, hiszen ez az első, mindent átfogó, tudományosan ugyanakkor olvasmányosan megírt történelmi áttekintő mű a magyarországi németekről.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere szerint a városban és az egész megyében jelenlévő németség, svábság nagy múltra tekint vissza, így a városnak kötelessége ápolni a két népcsoport kapcsolatát, és mindent megtenni azért, hogy az itt élők megőrizzék identitástudatukat.

Emlékeztetett, a város az elmúlt években számos pályázati forrás keretét emelték, melyek a nemzetiségek számára jelentettek segítséget.

Könyvbemutató2
Gerhard Seewann, Őri és Erb a könyvbemutatón

A könyvbemutatón a szerző elmondta, a magyarsággal, a magyar történelemmel az 56-os forradalom hatására kezdett el foglalkozni, annak kapcsán kóstolt bele a magyarok kultúrájába és szellemiségébe, ami azonnal magával ragadta.

Kiemelte: példa nélküli a történelemben az az együttélés, amely a két népet összeköti egészen Szent István kora óta. Seewann elsődleges célja a történelmi áttekintésen keresztül bemutatni azt a közösen létrehozott kincset, ami az évszázados együttélés gyümölcse – utalt a professzor a német hatásokkal átszőtt magyar kultúrára.

Erb József képviselő szerint mindazoknak kötelező ez az olvasmányos, szinte letehetetlen mű, akit érdekel Magyarország történelme, hiszen a két nemzet évszázadokon átívelő termékeny együttélése végig nyomon követhető.

Elmondta, Pécsett 8000 lakos vallotta magát német nemzetiséginek, így kötelessége a városnak ápolni a kapcsolatot. Ám ez fordítva is igaz, a pécsieknek is ápolni kell a német kapcsolatot, hiszen még mindig rengeteg fiatal él és dolgozik ott.