Jövőre is folytatódik a buszcsere program

Páva Zsolt személyesen adta át az indítókulcsokat annak a tizenöt új Credo típusú szóló busz sofőrjének, akik a frissen vásárolt járműveket vezetik ezentúl. A pécsieknek szerdán mutatták be a gépeket a Széchenyi téren. A városvezetés bejelentette: az eddig bérelt tíz busz is Pécsen marad a jövőben, s továbbiakat is bérelne a cég. Még idén 4-5 csuklós jármű vásárlását tervezik, jövőre pedig négymilliárd forintért vennének új buszokat.

hirdetés

Páva Zsolt szerdán reggel személyesen adta át az indítókulcsokat a vadonatúj Credók leendő gazdáinak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tüke Busz Zrt. államilag támogatott hitelből 700 millió forint értékben vásárolt tizenöt darab szóló járművet. Ezek a Főpályaudvarról és az uránvárosi buszvégállomásról szállítják majd az utasokat, s a régi, lestrapált Ikarusokat váltják ki.

Buszmustra volt

– Mérföldekkel jobbak, mint az Ikarusok és a Mercedesek, fogyasztásuk pedig ötödével kevesebb. A közlekedőknek jó hír, hogy az összes jármű utastere légkondicionált, könnyű felszállni az alacsony padlós járművekre. De mi, sofőrök is kényelmesebb körülmények között vezethetünk; a munka kevésbé lesz megerőltető, az automatika miatt nem kell annyi mindenre figyelnünk sem, mint eddig – mondta lapunknak a négy éve buszvezetőként dolgozó, s az összes eddigi típust kipróbáló Tóth Zsolt.

Tóth Zsolt kipróbálta az összes típust. Ez a legjobb szerinte.

Páva Zsolt azt is elmondta, az önkormányzati tulajdonú vállalat nem áll meg a mostani tizenöt új busznál. Új járművek vásárlását tervezik a következő hónapokban.

A részletekről szólva Csizi Péter alpolgármester lapunknak elmondta, lépésről lépésre kívánják kiváltani a koros járműveket, mindig az önkormányzat és a Tüke Busz teherbíró képességének megfelelően. – Nem mehetünk bele meggondolatlanul egy üzletbe sem. Az előző vezetés alatt felépült reptér és Expo Center esete is erre int bennünket – mondta a városvezető.

Mozgáskorlátozottaknak sem lesz kihívás a felszállás

Csizi szerint ugyanakkor minden lehetőséget megragadnak, hogy a buszpark fiatalodjon. A most érkező 15 szóló mellett 4-5 csuklós busz szereznének be még idén. Erre már kiírták a közbeszerzést, s két gyártó is jelentkezett; a remények szerint ősszel le is szállítja egyikük a legforgalmasabb vonalakon bevetni tervezett gépeket.

A tavasztól bérelt tíz szóló és csuklós Credo a mostani szerződés értelmében december végéig marad Pécsen. A megállapodást viszont szeretnék meghosszabbítani még legalább fél évre, emellett pedig januártól további tíz új buszt bérelne a Tüke. Így előfordulhat, hogy jövő év elejére összesen negyven vadonatúj – húsz saját, húsz bérelt – busz járja majd a pécsi utakat.

Spórolós motor dolgozik a buszokban

A tervek között szerepel az is, hogy városi segítséggel a Tüke 4 milliárd forintos, államilag támogatott, kedvező kamatozású fejlesztési banki hitelt vesz fel 2014 elején. A pénzt teljes egészében buszok vásárlására költenék, s több tucat járművet szeretnének megszerezni.

[frame]

Kerekesszékkel is működik

Páva Zsolt jelképesen egy kerekesszékes pécsi hölgynek is átadott egy kulcsot, amellyel a hátsó ajtókon a rámpákat lehet üzembe helyezni. A megoldással a tolókocsisok segítség nélkül tudnak felgurulni a megdönthető járművekre.

[/frame]