Repültek a csekkek a kormányhivatalnak

A Jókai tér teljesen megtelt tiltakozó diákokkal hétfő délután. Az egyetemistákból, középiskolásokból álló tömeg a tandíj ellen tiltakoztak. Innen indultak a megyei kormányhivatalhoz.

hirdetés

9.14 – Újra tüntetnek

Információink szerint szerda délelőtt a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tart tüntetést. Délután négy órára pedig a BTK-TTK aulájában szerveznek fórumot az egyetemisták.

Frissítve (18:35)

Nem sokáig tartogatták

A tüntetés hat óra magasságában a Jókai téren befejeződött. A diákok elindultak a Baranya megyei kormányhivatalhoz azért, hogy ott átadják a tandíjat szimbolizáló hatalmas csekket. A 6-os úton vonultak végig, közben autósok köszöntötték őket.A kormányhivatal előtt az skandálják: “Itt van a jövő! Itt van a jövő!”

Miután nem engedték be őket, a diákok demonstráció ideje alatt kapott kisebb csekkekkel dobálták meg a kormányhivatalt, közben volt, aki fel is gyújtotta a papírt.

Végül békésen zárult a megmozdulás.

Nem kell a tandíj!

 

Korábban írtuk

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton gyakorlatilag elsöpörte a keretszámokkal kapcsolatos terveket, s helyette szerdáig adott időt az illetékes minisztériumnak, hogy dolgozzon ki olyan előterjesztést, amellyel bizonyos ponthatár felett ingyenes lesz az oktatás. A pécsi egyetemisták azonban nem mondták le a korábban már hétfőre bejelentett tüntetésüket, mondván még nincsenek konkrétumok, és érdemben kívánnak az ügyről tárgyalni.

 

Nézze meg a tüntetésen készült videónkat itt! 

17.50 – “Nem vagytok egyedül!”

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának ifjúsági ügyekért felelős elnökségi tagja azt mondta az összegyűlt tömegnek, hogy nemcsak ők vannak, hanem a határon túli diákok is kiállnak mellettük. Ezután a határon túlról érkezett diákok levelét olvasta fel, amiben azt írták: “támogatják az itthoniak törekvéseit, mert a jövő a tietek, ne hagyjátok elveszni!”

17.45 – Együtt mondtak nemet 

Csak néha hallgattak.

A középiskolások is szót kaptak. Kovács Dávid, Pécs diákpolgármestere szerint hangos “nemmel” tiltakoznak a felsőoktatási tervezet ellen. Úgy látja, Orbán Viktor hétvégi bejelentése csak arra volt elég, hogy a diákokat lecsitítsák, de ez nem jött össze.

A pécsi HÖK-elnök, Zag Gábor pedig azt mondta, le kell állítani a forráskivonást az egyetemekről. A cél az, hogy valóban kölcsönös társadalmi szolidaritás legyen, mert ez mindenki ügye, aki ebben az országban él és dolgozik.

17.35 – “Az országot nem a kard, hanem a kultúra teszi naggyá”

A felszólalók között volt Horváth Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elnöke is, akinek szavait többször is éljenző bekiabálások szakították félbe. Szerinte, húsz éve zajlik az egyetemek leépítése, holott külföldön az emberek 40 százaléka végzett el valamilyen főiskolát, idehaza csupán a 25 százalékuk. Kiemelte, ezt az országot nem a kard, hanem kultúra teszi naggyá.

17.15 – Felszólalt a PTE rektora 

“A jövő a tét!”

Bódis József, a PTE rektora pedig beszédében azt mondta, a jövő tét, ezért nincs mód a rögtönzésre. A nemzet sikere a felsőoktatásban rejlik – szögezte le.

16.30 – Elindult a tömeg a Jókai térre

Hétfő délután rendőri biztosítás mellett több százan mentek el a Jókai térre, de nemcsak diákok, hanem szülők és tanárok is demonstráltak. A helyszínen tartózkodó tudósítónk több középiskola vezetőjét is látta a tömegben.

A tiltakozó ifjúság tagjai “Elég volt!” feliratú pólóban jelentek meg, és azt skandálták: “Nem kell a tandíj!” A fiatalok teával, forralt borral melegítik magukat, miközben a szónokokat hallgatják. Néhányan egymáshoz láncolva érkeztek.