Összevesznek a helyi piacosok?

Június nyolcadikán egyszerre két helyi piacot is tartanak a városban: a Csinos Presszó kertjében rendszeresen jelentkező Alkotói és termelői Szombati Piac mellett a Pécsi Patrónus Kft. és a Pécs Holding Zrt. közös szervezésében is lesz termelői és kézműves vásár. A régi civil piacok szervezői azért dühösek, mert szerintük rászerveztek korábbi rendezvényükre.

hirdetés

Ha nem is rúgták össze a port a pécsi helyi piacok szervezői, de a korábbi kis vásárok gazdái nem nézik jó szemmel, hogy a civil szerveződésű események után a városi tulajdonú Pécs Holding Zrt. és a Pécsi Patrónus Kft. is megszervezi saját kézműves és termelői vásárát a Búza téren – ráadásul éppen szombatonként, amikor korábban ezeken a napokon voltak a kis vásárok Pécs több pontján.

Elosztják a napokat?!

– Mind a vásárlóknak, mind a termelőknek érdekük, hogy minél több helyszínen és minél gyakrabban legyenek helyi piacok. Az első ilyen a Melinda Parkban volt, majd létrehoztuk a Kossuth téri Tüke Piacot, ezt követte a Berek-sétányon tartott Tüke Piac – minden helyszín sorra kerül egy hónapban egyszer. E mellett jelent meg a Csinos Presszóban a szintén havi egyszer jelentkező szombati alkotói és termelői piac – mondja Fodor Ibolya, a Tüke Piac ötletgazdája, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület vezetője.

Fodoréknak nincs bajuk azzal, hogy immár városi cégek szervezésében új termelői piac nyílik, sőt, örülnek is neki. Viszont nem nézik jó szemmel, hogy a holding „Első termelői és kézműves vásárként” nevezi szombati rendezvényét, ráadásul azt a Csinos Presszó rendezvényével egy időben tartja. – Úgy érezzük, lenyúlták az ötletünket, s rászerveztek a civil piacra – mondja Fodor.

Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója viszont teljesen másként látja.

– A városban egyetlen hivatalos piac és vásárrendező cég van, ez pedig a Pécs Holding. Többi kezdeményezés rendezvényként fut a városban, így a névhasználatunk teljesen jogos – mondta. Az időpont kiválasztásával kapcsolatban pedig elmondta: az Első termelői és kézműves vásárt azért rendezik meg június 8-án, mert ugyanezen a napon tartják a városban a Belvárosi Bevásárló Napot.

– Célunk, hogy színvonalas, profi körülmények között árulhassanak a helyi termelők, ezért a jövőben is lesznek ilyen rendezvényeink. Nem gondolom, hogy konkurenciaharcot vívunk majd a civilekkel. Bennünket arra kért fel az önkormányzat, hogy erőnkhöz mérten a lehető legnagyobb mértékben igyekezzünk újra élettel megtölteni a belvárost, s legyünk képesek lendületet adni a helyi kézműveseknek, termelőknek. Erre a szombati nap alkalmas, ahogy a piacrendezés szempontjából tradicionálisnak számító Búza tér is jó helyszín – mondja Barna.

Fodor Ibolya azt mondja, mindegyik rendezvény sikeres lehet hosszú távon, ha nem egy időben rendezik meg őket. A Tüke Piac kapcsán éppen ezért egyeztettek az ASZPIK-kal korábban, s reméli, hogy ugyanígy tudnak egyeztetni a városi cégek majdani vásárainak ügyében is.

Egy biztos: a termelő, kézműves szétszakadni nem tud szombatonként, így mindenki érdeke az lenne, ha a szervezők leosztanák egymás között a piacok időpontjait. Nyilván így is lesz, hiszen ez a vásárló, szervező, árus érdeke is.

Frissítve (péntek, 10:07)

Megkereste lapunkat M. Balogh Edina, az ASZPIK szervezője, aki azt mondta: rendezvényük mára több egyszerű piacnál, s havonta egyszer mindig megrendezik. Őt, mint mondta, éppen ezért nem zavarja a városi szervezésű termelői piac. – Nyilvánvaló, hogy mindenkinek az a legjobb, ha több helyi piac van a városban, ezért, ahogy a terület korábbi szereplőivel, nyilván a városi cégekkel is tudunk majd egyeztetni a piacnapokról. Most éppen úgy alakult, hogy kettő van egyszerre, ettől még nem dől össze a világ – mondta.

[frame]

Belváros nap, kedvezményekkel

A holding tervei szerint június nyolcadikán minden a pécsi boltosokról, kézművesekről és termelőkről szól majd a belvárosban. A Búza téri termelői és kézműves vásár ugyanis csak egy része lesz a programnak. – Rendszeressé szeretnénk tenni a belvárosi rendezvényeket, hiszen az a célunk, hogy a városközpontban nagyobb legyen a boltok forgalma. Éppen ezért most szombaton meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel, kóstolókkal, ingyenes parkolással rendezzük meg a Belvárosi Bevásárló Napot. A programhoz csaknem hetven üzlet csatlakozott, a cél, hogy minél többen megismerjék a belvárosi üzletek, vendéglátóhelyek kínálatát . magyarázta lapunknak Barna Béla. Az üzletek legalább nyolc óráig nyitva tartanak, termékeikből árengedményt adnak, s még szavazni is lehet a belváros legjeire.

[/frame]