Évi százezer sürgős esetre készülnek a 400 ágyasban

Műtétek emiatt nem maradnak el

400 ágyas7

A Nukleáris Medicina Intézet és Radiológiai Klinika épületrész egy évvel ezelőtti átadását követően kedden a 400 ágyas klinika felújított A- és C-szárnyának, valamint az újonnan kialakított Sürgősségi Betegellátó Osztálynak a hivatalos birtokba adására került sor.

Az épületen 2012 ősze óta folynak munkálatok, összesen 15 milliárd forint értékben. Az európai uniós és állami támogatásból megvalósuló rekonstrukció az intézmény 27 ezer négyzetméterén folyik 2012 ősze óta, s várhatóan az idei harmadik negyedévben a B-szárny modernizálásával ér véget.

400 ágyas8

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint – ahogy azt a keddi átadáson elmondta – a beruházással az utóbbi évek egyik legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósul meg a megyeszékhelyen. Utalt arra, hogy országos szinten a közelmúltban és jelenleg mintegy 400 milliárd forint értékben folytak és folynak infrastrukturális fejlesztések, történnek műszer- és gépbeszerzések az egészségügy területén.

400 ágyas4

Hozzátette: a fejlesztésekkel nemcsak a betegek és a dolgozók számára biztosítanak XXI. századi körülményeket, de az intézmények modernizálása a szakemberek itthon tartását is szolgálja. Fontos célnak nevezte, hogy bővüljön, fejlődjön az orvosképzés a hazai oktatási intézményekben; ehhez pedig, tette hozzá, a klinikák korszerűsítése is hozzájárul.

[box title=”Költözik a baleseti is” box_color=”#b30f0f”]Várhatóan nyártól költözik el az Árnyas úról a traumatológia a 400 ágyas klinikához, az újonnan kialakított sürgősségi részlegre. Az épületnél helikopterek leszállására alkalmas helyet is kialakítottak, így leegyszerűsödik a betegellátás.[/box]

Nemcsak egy teljes megújuláson esett át a pécsi klinikai központ a most átadott szárnyakkal, de új osztály is létrejött a sürgősségi ellátásra szoruló betegek számára, mondta Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: az átalakításokkal az ország egyik legkorszerűbb betegellátó intézménye jön létre Pécsen.

Megkapták a legmodernebb eszközöket
Megkapták a legmodernebb eszközöket

Páva Zsolt polgármester arról szólt, hogy a 400 ágyas klinika felújítása egy állomás abban a folyamatban, amelynek során a városban lévő egészségügyi intézmények modernebbé válnak. Felidézte: az utóbbi években megújult a legnagyobb pécsi járóbeteg-ellátó intézmény, új vérellátó központot hoztak létre a városban, kialakítás alatt áll egy rehabilitációs központ és egy új onkológiai központ. Hozzátette: a város önkormányzata a jövőben is igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy Pécsen a még nem korszerűsített betegellátó intézmények is megújulhassanak.

A kedden átadott épületegységekben működnek a Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezek szakrendelései. Átadták továbbá a Sürgősségi Betegellátó Osztályt (SBO), amely az épületegyüttes keleti és északi, azaz a B- és C-épületszárnyai között található.

Ilyen lett az intenzív osztály
Ilyen lett az intenzív osztály

Immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba a klinika szinte valamennyi kórterme. Az SBO igényeire szabott épületben a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban. Az SBO-n fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, amelybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak, de nem itt látják el a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti sürgősségi eseteket.

Mint az a sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztatóból kiderül, a becslések szerint az új sürgősségin évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből.

Az eddig elvégzett fejlesztések során új nyílászárókat építettek be, az intenzív osztályokon és a műtőkben steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert helyeztek üzembe, minden kórtermet teljes körűen felújítottak.

Országosan is egyedülálló a Belgyógyászati Klinika csontvelő transzplantációs részlegének funkcionális kialakítása, amely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogatófolyosóval, telefonos kommunikációval biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal.

Lapunk munkatársait már a hivatalos átadás előtt beengedték az intézménybe, tapasztalatainkról itt írtunk részletesen.