Ősztől durva kampány jöhet

Csak látszólag vagy valóban nem pörögnek még teljes lendülettel az ellenzéki pártok a kevesebb mint egy év múlva esedékes választások előtt? Erre a kérdésre kerestük a választ politológustól és a politikusoktól. Kiderült, sok még a kérdőjel, ezért a lassú víz elvét alkalmazzák. Őszre viszont szinte minden kiderül.

hirdetés

Még álmosan működnek – helyi szinten különösen – az ellenzéki pártok, aminek az az oka a szakemberek szerint, hogy kérdőjelekkel teli a jövő évi választás, ráadásul közeleg a nyár is, ami tartalékolásra készteti a politikai szervezeteket. Pécsett eddig néhány sajtótájékoztatóban, kisebb-nagyobb lakossági fórumokban és plakátokban nyilvánult meg a szereplésük. Ráadásul ezek szinte mindegyike az országos (kormány)politikát ekézte lényegében, nem a pécsi városvezetést.

Bár Budapesten már kezd, Pécsen még nincs látszatja az Együtt 2014 és az MSZP közötti összefogásnak, de igaz az is, hogy a többi ellenzéki erő is csak ímmel-ámmal kritizál. A háttérben méricskélik a választókat, forgatókönyveket fabrikálnak az ellenzékiek – tudtuk meg az elemzőktől.

Egy év sincs a voksig…

Kákai László, a bölcsészettudományi kar politológusa azt mondja, az ellenzéki pártok a következő hónapokban még kevesebbet fognak szerepelni, mert erőt gyűjtenek az őszre, illetve a háttérben egyeztetnek – egymással és a lehetséges szövetségesekkel is.

Számos párt még arról sem döntött, hogy kik lesznek országgyűlési képviselő-jelöltjeik, sőt a kampány pénzügyi keretei is most körvonalazódnak. Ugyanakkor a kampány és a pártok közötti helyezkedés, kompetencia és erőfelmérés már zajlik.

– Ma még láthatóan elbeszélnek egymás mellett a balliberális oldal szereplői, még ha kívülről próbálják is mutatni, hogy nyitottak az összefogásra. Azt gyanítom, hogy mérik a választóikat, s a háttérben azon dolgoznak, hogyan is nézzenek ki a választások előtti hónapok – mondja Kákai.

A politológus szerint legkésőbb őszre kiderül, hogy az ellenzéki szereplők hajlandóak-e az együttműködésre, vagy továbbra megpróbálnak egyedül harcolni a Fidesz ellen.

– Az nyilvánvaló, hogy a Demokratikus Koalícióval Gyurcsány személye miatt nem vállalják a közös kampányt. Az viszont kérdés, hogy Bajnai Együtt 2014-e vagy az MSZP vezeti-e a majdani összefogást – mondja.

A Jobbik Kákai szerint továbbra is hangsúlyozza külön utas politikáját, s igyekszik magát a baloldaltól és a konzervatívoktól elhatárolni.

A helyi viszonyok tekintetében Kákai úgy számol: legkésőbb ősztől minden erő megmutatja magát.

– Bajnaiék már járják az országot, az MSZP pedig tervezi, de legkésőbb szeptembertől minden fronton önmaguk megmutatása lesz a pártok célja. Ráadásul addig pontosan kiderül, mely személyekre számítanak a szervezetek az országos, melyekre a helyi politikában – tette hozzá.

LMP: értelmezhetetlen a választási szövetség

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi vezetője azt mondja, szűkösek a szereplési lehetőségeik a helyi médiában, ezért idővel fokozni fogják az utcai jelenlétet, illetve saját kiadvánnyal fogják megkeresni a pécsieket, de sajtótájékoztatókat is terveznek.

S, hogy miről is szól majd a következő pár hónap LMP-szemmel? Keresztesék arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a munkanélküliség csökkentéséért eddig nem tett eleget sem a bal, sem a jobboldali hatalom. Ők olyan ügyekkel is foglalkoznának, mondja, amelyekkel eddig nem törődtek pártok: ilyen például a tervezett uránbánya kapcsán a várható gazdasági hatások reális értékelése, és a felmerülő környezeti kérdések kapcsán az érdemi tájékoztatás követelése.

Egyelőre nincs öldöklő küzdelem a voksokért…

Az LMP helyi vezetője azt mondta, csak ügyek mentén működnek együtt más erőkkel, a választási együttműködés számukra nem értelmezhető olyan pártokkal, amelyek tevékeny részt vállaltak a rendszerváltást követő folyamatok irányításában. Szorosabb, helyi együttműködésre elsősorban civilekkel készülnek – mondta.

A Jobbik a Facebookon is nyomulna

Németh Zsolt, a Jobbik megyei elnöke azt mondta, a jövőben további lakossági fórumokat tartanak, de utcai beszélgetéseket is szerveznek a szavazóikkal. Emellett a következő hónapokban erősítenék jelenlétüket a Facebookon is.

– Itt rengeteg kérdést kapunk, illetve osztjuk meg a gondolatainkat – mondja a parlamenti képviselő.

A Jobbik sem szövetkezne senkivel, tett hozzá, hiszen az az alapelvük, hogy ami az országnak, a városnak jó, azt megszavazzák – tette hozzá.

DK: együttműködnének a baloldaliakkal

Kérdeztük Kunszt Mártát, a Demokratikus Koalíció megyei koordinátorát is. A korábbi szocialista pécsi alpolgármester azt mondta, a következő hónapokban DK-s fórumokat és aláírásgyűjtést szerveznek, mert ezeken közvetlenül találkoznak a lakossággal. Újdonság, hogy immár sajtótájékoztatókra is készülnek.

DK-fórum: egyelőre csak áttételesen van kapcsolatuk Bajnaiékkal Pécsen

A baloldali összefogás lehetőségét is próbálgatja Gyurcsány kis pártja Pécsen.

– Jelenleg is van laza együttműködés a szocialistákkal – alkalmanként együttes demonstrációra kerül sor, Komlón az időközi választáson a szocialista jelöltet támogattuk, a Szolidarítás helyi szervezetével pedig jó a kapcsolat. A Munkáspárt képviselőivel szinte minden tüntetésen együtt vagyunk – mondja Kunszt.

Bajnai Együtt 2014-ének helyi csoportjával is együttműködnének, de egyelőre formális csak a kapcsolat.

Együtt 2014, MSZP: hallgatás minden szinten

Az Együtt 2014 megyei vezetője, a volt MSZP-s, volt komlói polgármester, Páva Zoltán egyelőre nem akart beszélni arról, hogy helyi szinten hogyan képzelik el a kommunikációt, és mi a tervük az MSZP-vel – ha van egyáltalán.

Tóth Bertalan, a szocialisták országos elnökségének pécsi tagja is megköszönte az érdeklődésünket, de konkrétumokat már nem volt hajlandó mondani.

– Ahogy eddig is, a széles közvélemény értesülni fog terveinkről, tevékenységünkről, céljainkról és programunkról – üzente Tóth.

[frame]

Nincs “kormányváltó hangulat” Pécsett

Próbáltunk annak is utánajárni, vajon mennyi támogatóval rendelkeznek Pécsen az ellenzéki pártok, de átfogó helyi közvélemény-kutatás egyelőre nem létezik, a pártok pedig titokban tartják saját felméréseiket. Az országos adatokból kiindulva a biztos pártválasztók nagyjából hatvan százaléka viszont még mindig a Fideszre szavazna, így bele kell húzniuk a többieknek.

[/frame]

 • Öszödi rém

  Ferenc testvér és a kiszivárogtatók épp ma lelkesültek be. Feri szépen zsarolgatja egykori pártját. Lesznek itt még izgalmak 🙂

 • Tramini

  Ez a szekér már elment: 2014-ben nem lesznek szabad, titkos választások.

  Már eddig is úgy módosították a választási jogszabályokat, hogy a Fidesznek kedvezzenek: a választókerületek átrajzolása, az egyfordulós lebonyolítás, a határon túli szavazatok manipulálálása, a közmédia elfoglalása, az egypárti választási bizottság stb. egyenlőtlenné tette a pártok “versenyét”. A mostani kapmánypénz-elvonások pedig végleg beverik a szöget az ellenzék koporsójába, hiába voltak a kis pártok eddig is átláthatóak, támogatásuk és adományozóik 80 %-át elveszthetik – eközben a kormány közpénből korlátlanul fényezheti magát…

 • komlói bányász

  Mi lesz az összefogással? Egyszerűen nem lehet kiigazodni az ellenzéken. Mondják már meg, hogy ki kivel fog össze és ki lesz a miniszterelnök-jelölt! Nem igaz, hogy ennyit ****akodnak. Ha nem kell a Gyurcsány, akkor mondják ki. Elbizonytalanítják azt a maradék szavazót is, aki támogatná őket.

 • HajduBét

  Orbánt le kell váltani, de Pécsen szerintem nincs nagy gáz. Viszont a fidesznyikeknek mennie kell az országból. Páva viszont maradjon, mert nincs jobb.

 • szoci szavazó

  Nem kell nekünk a Bajnai. Egykuyta Gyurcsánnyal, együtt tevékenykedtek. Képesek vagyunk egyedül is nyerni, az kén még hogy állandóan a Ferivel szivassanak a kampányban. Azt várom az MSZP-től, hogy egyedül induljon el a választáson.

 • Tuttigéza

  A dk. kép önmagáért beszél! Sajnos NEUTRÁL leirta az igazat.

 • NEUTRAL

  Az Árpád-ház kihalása óta gyakorlatilag az összes miniszterünk , országvezetőnk hazaáruló!

 • Gyuribá

  Nem kell összefogni senkivel, nem kell Bajnai. Mesterházy képes egyedül nyerni és az MSZP is és ez lesz Pécsen is. Erős a párt!