Öt év alatt felére csökkent a bűnesetek száma!

Csütörtöki ülésén tárgyalja Pécs közgyűlése a helyi rendőrkapitányság tavalyi munkájáról szóló beszámolóját. Ebből szemezgettünk: kiderül például, hogy Pécsen nem divat a kocsilopás, és a 2014-es csúcs után jelentősen visszaesett a lakásbetörések száma is. Több viszont a baleset, ezen belül nőtt a halálos balesetek száma is.

hirdetés

A közelmúltban a megye egészének bűnügyi és baleseti helyzetét értékelték a rendőrök, csütörtökön pedig a képviselők elé kerül Pécs városának tavalyi helyzete is. Jó hír, hogy amint Baranyában, úgy Pécsen is csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, összesen csaknem 5 százalékkal. Tavaly összesen 3734 bűncselekmény ügyében nyomoztak a zsaruk, ezt érdemes például a 2011-es évhez viszonyítani, akkor ugyanis 7596 ügyben kellett dolgozniuk.

A Pécsi Rendőrkapitányság beszámolójából az is kiderül, jelentősen javult a nyomozási eredményesség is: míg 2011-ben ez mindössze 40 százalékos volt, addig tavaly már 60,4 százalékos.

rg2-1

Pécsen alig lopnak kocsit

Elég a Facebookra pillantani, hogy lássuk, valamelyik budapesti ismerősünk éppen az ellopott kocsiját keresi. A jelek szerint Pécsen nem kell ettől tartani, tavaly ugyanis egész évben mindössze hat (!) ilyen eset volt a pécsi kapitányság egész területén (ehhez járul még 30 esetben a jármű önkényes elvitele). Ennél azért jóval népszerűbb a bűnözők között a lakásbetörés, 2016-ban 281 ilyen eset volt, s annak, akinek feltörték a házát, valószínűleg csekély vigaszt jelent, hogy az előző évekhez képest jelentősen csökkent ez a szám. A kapitányság a beszámolóban megjegyzi, jelentős eredményként értékelik, hogy sikerült elfogni egy betörőt, aki az erkélyajtón keresztül hatolt be a lakásokba – csak az ő esetében 23 bűnesetet sikerült bizonyítani.

Utcai rablóbandát fogtak el

Rabolni nem érdemes Pécsen – nagyjából így foglalható össze az erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatos statisztika. Tavaly 19 ilyen eset volt, s a nyomozati eredményesség e téren kiemelkedően jó, kereken 80 százalékos. A beszámoló egyébként kitér arra a nagy port kavaró esetre, amikor egy ötfős, fiatalokból álló társaság egy éjjel egy szórakozóhelyről távozva egymást követően rabolt ki embereket a belvárosban. Őket három óra alatt elfogták, jelenleg előzetes letartóztatásukat töltik.

rg2-2

Azt szokás mondani, hogy az emberölésből egy is több a kelleténél, Pécsen tavaly három esetben fordult elő ilyen bűncselekmény, derül ki a statisztikából, 83 esetben vonultak ki a zsaruk súlyos testi sértéshez, halált okozó testi sértés azonban egyáltalán nem történt.

Az utakon romlik a helyzet

Több baleset történt Pécsen, ez is egyértelműen kiderül a statisztikából: a személyi sérüléssel járó balesetek száma 212-ről 224-re nőtt, s sajnálatos módon a halálos balesetből is több volt. Hasonló a helyzet egyébként egész Baranyában is.