Öt polgármesterjelölt közül választhat végül Pécs

Túl vagyunk a határidőn, vége az ajánlásgyűjtéseknek, kiderült, kik fognak indulni az önkormányzati választásokon, kire voksolhatunk polgármesterként és képviselőként október 13-án, vasárnap. Van, aki már a legelső napon kora reggel leadta az íveket, azonban volt olyan is, akinek nem sikerült abszolválni a feltételeket.

Pécsen a közgyűlés a polgármesteren kívül 25 főből fog állni. A tizennyolc egyéni választókerület megválasztott képviselői mellé még heten fognak csatlakozni a kompenzációs listáról.

Öt polgármester közül választhatunk

Kitisztult a kép, a hétfői nap volt a határidő az egyéni jelöltek tekintetében, így világossá vált, kiknek sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges íveket.

– A bizottság meghozott minden döntést, a polgármesterjelöltek sorrendje pedig a nyilvántartásba vétel sorrendjében: Vári Attila, Péterffy Attila, Kóbor József, Komáromi István, Pap András – mondta el lapunknak Lovász István jegyző.

Az ajánlóívek leadásának sorrendjében született meg a lista.

– Két hete szombaton kezdődött az aláírásgyűjtés, elsőként Vári Attila adta le az íveket már hétfőn reggel nyolc órakor, a Választási Iroda nyitásakor. Így az első bizottsági határozati szám az övé – nyilatkozta.

Vári Attila elsőként adta le az ajánlásait

Az MSZP-seket, DK-sokat is indító Mindenki Pécsért Egyesület és a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület között a különbség az, hogy utóbbi ketté bontotta az ajánlásokat.

Van, akinek nem sikerült

A Jobbikból kivált Toroczkai László által életre hívott Mi Hazánk Mozgalom Pécsen is önállóan kívánt indulni önálló polgármesterjelölttel, Sándor Zoltán személyében, ám nem jött nekik össze.

Több mint hatszáz aláírást sikerült leadni, ám a félezres küszöböt nem tudták megugrani a számtalan érvénytelen ajánlás miatt.

– A Mi Hazánk esetében kettős volt a gond. Egyfelől nagy volt a hibaszázalék az íveken, annak ellenére, hogy a számuk elviekben elérte volna a limitet. Adattévesztések voltak, többször nem is az adott választókörzetben lakó polgár ajánlotta a jelölteket. Másfelől voltak olyan egyéni választókörzetek, ahol nem is adtak le annyi ajánlást, amennyi szükséges az ottani induláshoz – mondta el velük kapcsolatban Lovász István.

Sándor Zoltán indult volna polgármesterjelöltként – nem jöttek össze az érvényes aláírások

Mészáros Sándor, a Mi Hazánk megyei elnöke összességében furcsának találja, hogy ekkora hibaszázalékkal gyűjtötték össze az aláírást, de alapvetően egy új szervezetként, rengeteg fiatal taggal még sokan nem vették őket komolyan.

– Nem mondom, hogy csak a fiatalok számlájára írható a dolog, de nagy részük volt abban, a hozzáállásukban, hogy ne vegyenek minket komolyan az aláírásgyűjtésnél – mondta.

hirdetés
Hirdetés