Ötödik alkalommal, ezúttal hóban taposva emlékeztek a középiskolás diákok az 1944-es és 1945-ös délvidéki mészárlások áldozataira – a hagyománnyá vált „Remény útja” rendezvényen a Kossuth tértől a Kálvária-dombra menetelnek fel a diákok, fejet hajtva a tragédia áldozatai előtt. 

hirdetés
Uránia Mozi

Délvidéki mészárlások néven íródott a történelemkönyvekbe az 1944 és 1945 telén lezajlott véres tömegirtás, amelyet a jugoszláv kommunista csapatok és a vajdasági szerb partizánok követtek el brutális kegyetlenséggel a többségében magyarok lakta helyi települések lakói ellen.

Brutális kegyetlenséggel öltek meg több tízezer magyart

A borzalmas mészárlásról, annak okairól és következményeiről, utóéletéről, a számokról ITT írtunk bővebben.

– A történelem az életre tanít minket, és mi, magyarok, megtanultuk a leckét – mondta Őri László alpolgármester, a rendezvény fővédnöke a Kálvária-dombi megemlékezésen. Az elmúlt száz év hányattatásai – háborúk, vérbe fojtott forradalmak, diktatúrák, megszállás – két dologra tanítottak meg bennünket. Az összefogásra és a reményre. Ha ezek bennünk élnek, soha többé nem történhet meg az, ami 74 esztendővel ezelőtt Délvidéken történt a második világháborút követően.

A Kossuth tértől a Kálvária-dombig sétáltak fel

Többé nem lehet a nemzet prédája más nemzeteknek, népeknek, ideológiáknak. Összefogással meg tudjuk védeni magunkat, meg tudjuk erősíteni identitásunkat, meg tudjuk őrizni szuverenitásunkat. Az évszázadok során a történelem megtanított minket arra, hogy felismerjük a hódítás különböző formáit. Talán ezért is ismertük fel mi, magyarok elsőként Európában a fenyegető veszélyt, ami ma az újkori népvándorlásban, a migrációban ölt testet.

Fel kell tenni a kérdést – mit is akarunk? Megbékélést határon kívül és belül, egy erős, szuverén, biztonságos, magyar hagyományait ápoló, és keresztény gyökereit őrző Magyarországot – tette hozzá.

Őri László, balján Hordósi Dániellel

A megemlékezést szervező Kosztolányi Céltársulás elnöke Barkóczi Csaba köszöntötte a diákokat, illetve a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökségi tagja, Hordósi Dániel is felszólalt, aki elmondta, nagyon örül, hogy Pécsen ez a kezdeményezés él, és már ötödik éve a városvezetés támogatásával rendezik meg. Ez a horvátországi magyar fiatalok számára is erőt ad.

Hirdetés