Koronavírus-kezelés otthon: csak ekkor hívjuk a mentőt!

Bizonyára felmerült már mindenkiben jónéhány kérdés arról, mit tegyünk, vagy ne tegyünk, ha otthon kezeljük a koronavírus-fertőzést. Például, mikor és mivel csillapítsuk a lázunkat? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Hogyan különítsük el a fertőzött családtagot? És talán a legfontosabb: mikor hívjunk mentőt? Ezekre a kérdésekre ad választ az UnivTv videójában a PTE KK Koronavírus Ellátó Központ klinikai főorvosa, dr. Jáksó Krisztián.

hirdetés
Uránia Mozi

Lázcsillapítás

Sokan belázasodnak a fertőzés miatt, de azt ugyanúgy kell csillapítani itt is, mint máskor. Viszont 38 fok alatt nincs szükség lázcsillapításra, mivel a láz az egyik legősibb védekezőeszközünk. Paracetamol tartalmú gyógyszert, vagy metamizol (Algopyrin), ibuprofen tartalmú szereket javasol a pécsi Covid-központ főorvosa.

Köhögésre

Száraz egyedi köhögés van a koronavírusnál. A köhögés pedig egyedi védekezési mechanizmus. Ne szedjünk köptetőt, inkább csillapítani kell elsősorban. Orvossal konzultáljunk tüneteinkről.

Vitaminok

Covid-fertőzésben a C- és a D-vitamin hatékony a szakember szerint. Utóbbi az immunrendszert is támogatja. Intenzív terápiában a B-vitamint is használják, otthon ezt nem feltétlenül kell szednünk.

A C- és a D-vitamin a legfontosabb

Párásítás

Dr. Jáksó Krisztián nem ajánlja a párásítást, mivel cseppfertőzéssel terjed a vírus, melynek életbenmaradási képessége is sokkal erősebb, mint egy influenza esetében.

Illóolajok

Nincs bizonyítva a hatásuk, de a káruk sem, az orvos személyes tapasztalata az, hogy néhány illóolaj irritálhatja a légutat. Szerinte az eleve gyulladásban lévő közeget nem biztos, hogy érdemes kitenni ennek.

A családtagok elkülönítéséről

Kicsit érdemes lenne elkülönülnie a fertőzött családtagnak, ha az megoldható, leginkább az alvó és a tisztálkodási teret kellene szeparálni a nappali élettértől. Fontos a szellőztetés, a párátlanítás, a vécék, tusolók, fürdőszobák folyamatos fertőtlenítése, emellett ne használjunk közös törölközőt, lepedőt. Mossunk magas hőfokon, főleg 90 fokon.

Fertőtlenítsünk sokat

Vérhígítók használata

Komoly odafigyelést igényel a vérhígítók használata, minden intenzív osztályra kerülő Covid-betegnek adnak vérhígítót, mert könnyen vérrögök keletkezhetnek a tüdőben. Csak orvosi utasításra lehet ezeket használni, egyébként életveszélyes következményei lehetnek.

Mikor hívjunk mentőt?

A kérdést a szakember szerint inkább meg kellene fordítani: mikor ne hívjuk a mentőt. Először a háziorvost kell felhívni, ha pedig neurológiai tünetek lépnek fel, esetleg alacsony vérnyomás, zavartság, túlzott fáradékonyság, csillapíthatatlan láz, súlyos köhögés jelentkezik, akkor hívjuk a mentőt, vagy vigyük be a beteget.

Ők a legjobban veszélyeztetettek

Egyértelműen a magasabb testsúlyú, és a 65 év feletti betegek a leginkább veszélyeztetettek. Persze a cukor- és a szívbetegség, a gyenge, sérült immunrendszer is rizikó.

Mit tegyünk, ha tüneteink vannak?

Ha tünetünk van, annyit pihenjünk, amennyit csak tudunk – javasolja dr. Jáksó Krisztián. Minőségi alvás kell, mint mondja. Hasra kell fordítani a lázas, köhögő beteget, ez azért fontos, hogy tehermentesítsük a tüdőt. Hatásos a kezelés során a hason fekvés tapasztalataik szerint.

Szövődmények

Ha egy szintet elér a tüdőben a gyulladás, akkor súlyos következmények lehetnek. Figyelni kell a tüneteket: fekve fulladás, alacsony vérnyomás, megemelkedik a légzésszám, nehezen tud lépcsőzni az illető. Mint mondja a szakértő, néha észre sem veszik a betegek, hogy nagy a baj, és ezért kerülnek be későn. A tüdőgyulladás a legsúlyosabb szövődmény, és a vele járó komoly halálozási arány.

Sosem láttak ilyen mértékű halálozást tüdőgyulladás miatt.

Összefoglalva: tegyünk meg mindent, hogy be se kerüljünk az intenzív osztályra. Hagyjunk időt arra magunknak, hogy meggyógyuljunk – javasolja a pécsi Covid-központ főorvosa.