Óvatosan a vadászati szezonban az erdőben!

Fokozott körültekintést igényel az erdők látogatása a szeptember elején kezdődő vadászati szezonban, ugyanis több veszélyhelyzetet is magában hordoz, ha nem a megfelelő időben járjuk az erdőt.

hirdetés

A szarvasbika bőgés és a bikavadászat szeptember elsejétől kezdődik, a vadászatok jellemzően a kora reggeli és késő délutáni, esti órákban zajlanak. Ezekben a napszakokban fokozott veszélynek vannak kitéve az erdőlátogatók, akik jobbára nem is tudják, hogy fegyveres emberek járnak a közelükben, miként a vadász sem tudhatja, hogy a sűrűben a tisztás mögött gombázó keresgél.

Szijártó Tibor, a Mecsekerdő Zrt. Vadgazdálkodási és Turisztikai Osztályának vezetője tájékoztatása szerint az erdő látogatói – turisták, gombát szedők – számára legbiztonságosabb, ha délelőtt 9 és délután 4 óra között járják az erdőket és lehetőleg kerülik a félreeső helyeket.

Ha mégis vadászó emberek közelébe kerülnek, célszerű minél előbb és minél feltűnőbb módon elhagyni a területet, hogy a vadászok számára egyértelmű legyen: ember mozog a környéken.

Szerencsés, ha az erdőjáró feltűnő ruházatot visel (citromsárga, piros stb.) A vadászatok során sajnos előfordul, hogy sebzés történik. A sebzett vadat a vadászok kutyával „utánkeresik”, de önmagában a sebzett vad, különösen a vaddisznó nagyon veszélyes lehet az őt megzavaró turistára is!

A november és január között zajló társasvadászatok idejéről, helyéről turistacsoportoknak a területileg illetékes erdészet ad felvilágosítást.