Óvintézkedés a Zsolnay-gyár védelmében

Pécs egyik legnagyobb ékköve a Zsolnay-negyed

Újabb, a pécsi porcelángyártás jövőjét biztosító intézkedésről döntött az önkormányzat: a városatyák  zárt ülésen tárgyaltak a Ledina Kerámia Kft. megalapításáról.

hirdetés

Frissítve: 

Girán János, Pécs  alpolgármestere a döntés után azt mondta, hogy a lépés nagyban hasonlít ahhoz a védelmi intézkedéshez, amit a pécsi buszközlekedés megóvásakor alkalmaztak, és akkor a pécsi buszközlekedés biztonságának fenntartása érdekében alapítottá meg a Tüke Busz Zrt-t.

– Akkor a kilopott buszokkal üzemelő Pécs Közlekedési Zrt. esetleges nehéz helyzete kapcsán határoztunk arról, hogy minden eshetőségre felkészülve új társaságot alapítunk – mondta az alpolgármester. – A döntés pozitív eredményei láthatóak ma is az új beszerzésű buszok, a közlekedés biztonsága, az utastájékoztatás fejlesztése és az új buszvonalak képében.

Az alpolgármester úgy látja, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. esetében félő, hogy a társaságnak pénzügyi problémái lesznek a jövőben, az önkormányzat célja viszont az, hogy a Zsolnay-gyár soha – akárcsak csak néhány órára – se legyen olyan bizonytalanságban, mint amilyenben utóbbi két évtizedes története során jó néhány alkalommal volt.

Éppen ezért a város már korábban kezdeményezte, hogy a Miniszterelnökség stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítsa a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t.

Girán János leszögezte: “a jelenlegi döntéssel, a Ledina Kerámia Kft. megalapításával az volt a cél, hogy sikerrel léphessünk fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosának trükközései ellen, azoknak negatív hozadékait sikerrel akadályozhassuk meg. Nem szabad ugyanis elfogadnunk, hogy a többségi tulajdonos a nagyobb anyagi haszonszerzés érdekében nemtelen eszközökhöz fordulhasson”.

Korábban írtuk: 

A cég pontos tevékenységéről egyelőre csak találgatni lehet, de vélhetően az a cél, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. a Zsolnay Porcelánmanufaktúra “hátországa” legyen. Ez a lépés hasonló lenne a Tüke Busz Zrt, megalapításához, amelyet annak idején azért hoztak létre, hogy biztosított legyen a pécsi tömegközlekedés, miután egy kézzel írt számlával elprivatizálták a pécsi buszparkot.

Az elmúlt napokban felröppent hírek szerint ugyanis nem lett nyereséges tavaly sem a Zsolnay-gyár, hanem ismét – ezúttal 50 milliós – veszteséget termelt az elfogadás előtt álló mérleg szerint. Ezek mellett – sajtóhírek szerint – 260 milliós fizetési felszólítást is küldött a Magyar Fejlesztési Bank a cégnek, amit ha nem rendeznek 15 napon belül, akár felszámolás is indulhat a vállalat ellen.

A kormány egyébként nemrég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté nyilvánította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, amire a csődtörvény ad lehetőséget. Ez alapján a kormány olyan gazdálkodó szervezeteket minősíthet át, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

Ismert az is, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát érintően költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.