Oxy-fával tisztul tovább Pécs levegője

Egy igazi „zöld szigetté” válhat az Apponyi Albert tér, a Petőfi és a József Attila utca kereszteződésénél. A kis játszótér mellé szombat délelőtt egy családi napos rendezvény keretén belül egy úgynevezett Oxy-fát ültettek.

hirdetés

A játszótér megtelt családokkal, gyerekekkel, kézműves termékeket árusító standokkal, büfével és – ami a legkisebbek számára a legfontosabb – egy légvárral szombat délelőtt. Dr. Őri László alpolgármester, aki a körzet önkormányzati képviselőjeként a rendezvény fő támogatója és védnöke, családjával látogatott el a térre, és nyitotta meg a „Családi rendezvény az egészséges életért” eseményt.

faültetés nap
Megtelt családokkal az Apponyi tér

Az alpolgármester szerint kettős célja van a faültetésnek, a rendezvénynek. Egyfelől a speciális fával való levegőtisztítás, légszennyezettség csökkentése, másfelől az egymás mellett élők közösségének erősítése, az ismerkedés is.

Fontos, hogy felhívják a belvárosban élők figyelmét, hogy itt is elengedhetetlen a  zöld területek folyamatos növelése, hogy a felnövekvő generációk jobb levegőt szívhassanak.

Őri szerint a faültetés remekül illeszkedik az Európa Zöld Fővárosa programhoz és a néhány hete indult nyári virágosítási programhoz – akkor a nem messze lévő Köztársaság téren helyeztek el palántákat.

faültetés
Őri László a gyerekek segítségével ültette el az Oxy-palántát

Az Oxy-fa még kis csemete most, de rendszeres, lelkiismeretes gondozással nyár végére akár másfél méter magasra is megnőhet.

Ez egy hibrid, keresztezéssel létrehozott fafajta, különlegessége, hogy átlagosnál sokkalta jobban köti meg a szén-dioxidot a levegőben, hatékonyabban tisztítva így a levegőt.

A csemete lábánál kis táblácska jelzi, ki ültette a fát.